Nieuws 2013

Serena met Ebony (Sir Donnerhal x Farrington) aan het trainen, hij pakt het werk fijn aan.

 

Zondag 27 januari jl. is Dion van ’t Veer Regiokampioen geworden van de Klasse Z1 van Zuid-Holland met de door ons gefokte Watch Me (Polansky x Flamingo).

De kampioenschappen zullen 16 maart in Utrecht verreden worden. We wensen Dion heel veel succes bij het de Indoor Kampioenschappen KNHS klasse Z1

Monique Pisart had met de door ons gefokte Pablo (Goodwill x Casimir) onlangs voor het eerst gestart in de Grand Prix. Met haar debuut haalde ze een nette 58,72%, met een paar grote (spannings) fouten , er zit nog heel wat progressie in. Monique heeft met Pablo alle klassen doorlopen, als ze een wedstrijd gereden heeft, horen we altijd als 1 van de eersten het resultaat. Het is echt leuk als fokker zo een contact met

( de eigenaar van) je fokprodukt te onderhouden.

 

Bonitamunde heeft afgelopen weekend met Serena haar laatste punten in de Z1 behaald.

De laatste twee wedstrijden werden zeer overtuigend afgesloten met 228, 230, 213 en 219 punten.

Dinsdagavond 26 februari was er bij ons Algemene Ledenvergadering van de fokvereniging VWF. Aansluitend was er een thema-avond met als sprekers Rien v.d. Schaft en Arnold Kootstra.

 

Rien van de Schaft gaf een terugblik over de ontwikkeling van dressuurpaarden de afgelopen 30 jaar en welke weg we de komende jaren in moeten slaan.

Op de video werden beelden vertoond van Joseph Neckerman in 1979 die een Grand Prix proef reed. Het geheel zag er wat houterig en strak uit. Hij was wel één van de beste ruiters in zijn tijd.

Vervolgens waren er beelden van Margrit Otto Crepin met Corlandus. Een paard dat springen gefokt is, en volgens Rien heden ten dage ook goed mee zou kunnen in de top van de wereld, dit geldt ook voor Marzog met Nicole Uphoff.

Vaak dwaalde Rien af naar zijn passie, het paardrijden zelf. Hij vertelde dat je de minste blessures krijgt door paarden op een natuurlijke wijze te laten lopen. Er zijn veel ruiters die rijkunstige problemen hebben en terugvallen op een ander zadel, de tandarts, de fysiotherapeut, etc. Vaak liggen de problemen in de wijze van rijden.

Het aantal paarden dat over zeer goede kwaliteiten beschikt is de laatste jaren drastisch toegenomen. Als je vroeger 3 toppers had, heb je er tegenwoordig 12, en het gedeelte eronder is ook veel breder dat vroeger.

 

Arnold Kootstra gaf een terugblik op de Hengstenkeuring KWPN 2013 en invulling van het toekomsttraject.

Als springpaard ziet hij graag een mooi paard met drie goede basisgangen. Een paard moet een goede balans hebben in draf, en uiteraard is de galop heel belangrijk. Een hindernis is eigenlijk een grote galopsprong. Een paard moet makkelijk kunnen changeren, een paard met een goede balans kan makkelijk wenden.

Via videobeelden vertelde Arnold het aantal paarden dat procentsgewijze verder is gekomen bij de hengstenkeuring van 2012/2013.

Er werden diverse (kampioenshengsten) van afgelopen hengstenkeuring bekeken, waardoor er een levendige discussie op gang kwam.

 

Het was een gezellige, leerzame avond, waar de diverse fokkers weer fijn bij konden praten en ervaringen uit konden wisselen.

 

Woensdag 13 maart a.s.organiseert fokvereniging VWF  een clinic Zadelmak maken die gehouden zal worden door de  24-jarige Brabander Luc van Moorsel. Hij vertelt over zijn effectieve en relaxte manier van het africhten van jonge paarden. Tijdens de clinic zullen 3 paarden door Luc zadelmak gemaakt worden.

U bent van harte welkom om te komen kijken. De entree voor leden van de VWF is gratis.

Voor niet leden is de entree € 5,00. U kunt zich opgeven via info@vwf.nl

Aanvang: 19.30 uur.

 

12 Maart heeft Bonitamunde de IBOP met het goede resultaat van 75 punten afgesloten in Roosendaal. Siebe Kramer stelde haar fijn voor. Aangezien Bonita spring gericht gefokt is, moest ze een IBOP springen afleggen. Siebe heeft haar slechts 5x getraind, maar ze pakte het springen super op en had er veel lol in.

Aansluitend aan de IBOP proef was er de mogelijkheid voor opname in het stamboek en voor het predikaat ster.

Bonitamunde is stermerrie geworden, waar we uiteraard super blij mee zijn. Ze had reeds het PROK certificaat en is Z2 dressuur startgerechtigd.

 

Mei 2013: Isabel goed gereden met Gup bij het Concours bij de Vrijhoeve in Hazerswoude-Dorp.

Vier winstpunten in drie dagen in de L1. De eerste dag nog wat gespannen, maar elke dag hogere punten en meer vertrouwen.

Serena Vergunst met Comtesse (Don Schufro) heel goed gereden bij stal de Vrijhoeve in mei 2013 in de klasse M2. De eerste proef eerste plaats met 204 punten, de tweede proef eerste met 191 punten.

Dinsdag 14 mei ging savonds om 20.00 uur het alarm af. Milli was 4 dagen ervoor uitgerekend en had sinds

5 dagen hars aan haar uier, en sinds twee dagen melkdruppels. Verder at ze nog net als anders en was ook niet anders toen ik om 19.00 uur naar binnen ging om te eten. Om 20.00 uur ging het alarm af in huis

Bert en ik gelijk de stal in, het neusje en de twee voorvoetjes waren er een klein stukje uit. Mil was net even aan het uitrusten. Er kwamen nog twee weeen vlak na elkaar en om 20.10 uur was het hengstveulen geboren. Moeder en zoon bleven een tijdje rustig liggen, tot het veulen zelf naar Milli krabbelde en ze hem droog kon likken.

Bert had inmiddels een flesje melk opgewarmd, Milli stond op en om 21.00 uur kwam de nageboorte er netjes af. Bert gaf de kleine een flesje melk, dat hij gulzig naar binnen klokte. Om 21.15 kwam hij in de benen en om 22.00 uur stond hij zelf lekker te drinken bij Milli. We gaven Milli wat hooi, tegen de na-weeen, had ze een beetje afleiding. En gooiden nog een dikke laag stro erbij, zodat het veulen makkelijk op kon staan. Inmiddels hadden we de navel met betadine ontsmet en een clisma gegeven, wat we standaard doen bij hengstveulens.

Het was een mooi, helder veulen, met veel front en een sterke kont erin. We zijn er zeer blij mee.

Maandag 20 mei hadden we de competitie om de CHIO Zuid-Holland Cup in het Kralingse Bos in Rotterdam. 40 verenigingen hebben deelgenomen, waarvan iedere vereniging vertegenwoordigd was met een equipe van 2 M-ruiters en 2-Z-ruiters. Serena mocht met Comtesse meedoen in het equipe. De andere equipeleden waren Tom vd Ende in de M1, Chris Epskamp in de Z1 en Daphne Hennink in de Z2.

Het was vies weer, regende gestaag door. De parapluus waren overal tevoorschijn getoverd, maar Comtesse en Serena gaven er niet veel om. Aangezien de ringmeester even abuis was, moesten we ineens 10 minuten eerder starten. Serena zette Comtesse ervoor en reed een degelijke nette proef, die er heel sympathiek en constant uit zag. We hadden geduchte concurrentie, met name van de club van Tim Coomans en van Patrick vd Meer.

`s Avonds bij de prijsuitreiking bleek dat Serena de eerste prijs had behaald met 204 punten in de M2. Echt super knap, om al de professionals er zo uit te rijden. Ook de andere equipe-leden hadden goed gereden en we behaalden een supergave tweede plaats met het equipe.

Dit betekent dat we 22 juni mee mogen doen aan de halve finale tijdens het “Grote”CHIO concours in Rotterdam. Echt heel gaaf!!! (de beste 10 verenigingen mogen meedoen).

 

Inmiddels zijn de starttijden bekend. Serena moet om 12.37 uur starten, Chris om 14.00 uur en Daphne om 15.15 uur. Tom is helaas verhindert. Zijn plek zal worden ingenomen door Priscilla van t Schip. Het is nog niet bekend hoe laat zij moet starten.

 

De voorzitter van het CHIO, Belle de Bruijn, berichtte in het persbericht dat er al jaren talentvolle combinaties in de finale meedoen, die later vaak doorstromen naar de gespecialiseerde wedstrijdsport.

 

We gaan weer super onze best doen, want de beste 4 equipes mogen door naar de finale op zondag 23 juni op het CHIO terrein.

Bij de halve finale om de CHIO Cup in Rotterdam is het equipe van de Palensteynruiters 3e geëindigd, wat betekende dat we naar de finale mochten!!!

Serena was als eerste geëindigd in de M2 en reed een mooie proef.

Zondag moesten de vier verenigingen tegen elkaar schrijden. Serena reed wederom een zeer nette proef en eindigde weer knap als eerste in de M2.

We eindigden op een knappe vierde plaats.

 

Serena is inmiddels 3x in de Z1 gestart met Comtesse en heeft inmiddels 6 winstpunten.

Afgelopen weekend in Houten gestart en had het mooie resultaat van 219 en 222 punten.

El Nina heeft op de Centrale Keuring van Zuid-Holland in Strijen het Sterpredikaat behaald. Voor springen en de galop had ze 2x80 en 1x 75 punten. Het springen werd beoordeeld onder de man tijdens de selectie voor de VION cup. El Nina liep dit parcours mooi foutloos door met goede punten.

Siebe Kramer heeft El Nina (V.Vigaro x Libero H) inmiddels een paar keer uitgebracht in de klasse B en 2x in de klasse L.

El Nina pakt het springen zeer goed aan. Ze is buiten de ring heel rustig en nuchter, in de ring is ze op een plezierige manier heet en is erg branderig op de hindernissen.

 

Woensdag 27 november de tweede klas van het Wellant College Gouda, opleiding Paardenhouderij bij ons gehad. De eerste van een serie van 8 theorielessen is weer begonnen. Ik bespreek aan de hand van een powerpoint presentatie alles omtrent de fokkerij: Structuur van het KWPN, stamboekpapier en predikaten, rontgenologische keuring, drachtigheid(sbegeleiding), de geboorte van een veulen, toiletteren, vrij springen, voorbrengen, trailer laden, pertnerkeuze, etc.

Het is leuk om te doen, zeker als je een groep gemotiveerde leerlingen hebt.

 

 

Copyright © 2008-2019 “Paarden Fokkerij Pleunis”

Alle rechten voorbehouden

Webdesign en onderhoud Jol@nda Weijers