Nieuws 2010

Managementcursus

 

In het voorjaar 2010 organiseert de fokvereniging VWF bij ons een cursus “Management”.

De maandagavonden zullen om 19.30 uur aanvangen. De volgende onderwerpen zullen worden besproken:

 

1 maart 2010:   Management en training rondom een sportpaard mmv Janny Morsink (springen) en Emmelie Scholtens (dressuur).

8 maart 2010:   Management rondom hoefverzorging en het paardengebit mvv Wil Bax (hoefsmid) en Rene Heijmans (paardentandarts).

15 maart 2010: Management voeding van een paard (onder voorbehoud)

22 maart 2010: Management rondom het veulenen mmv dierenarts Paul de Vries

26 april 2010:   Management rondom het voorbrengen van paarden, voorbereiding op keuringen m.m.v. de Gerdina Hoeve.

 Voor meer info zie www.vwf.nl

 

Thema avond: Ontwikkeling van de fokkerij van het springpaard:

 

Maandagavond 8 februari 2010: zal de algemene ledenvergadering van de VWF bij ons gehouden worden. Aansluitend aan de ALV zal een thema-avond gehouden worden met betrekking tot de ontwikkeling van de fokkerij van het sportpaard.

Voor deze avond hebben we 3 sprekers bereid gevonden om hun visie te komen delen met de toehoorders:

Deze sprekers van de avond zullen zijn:

Dhr. John Maarsse (fokkerij van het eventingpaard)

Dhr Wobbe Kramer (fokkerij van het springpaard)

Dhr. Jan van Pernis (fokkerij van het dressuurpaard)

 

Voor meer info zie www.vwf.nl 

 

Ons eerste veulen van 2010 is weer geboren!!! Gelukkig is alles goed gegaan. Het hengstje Flexibel (V. Royal Dance x Farrington) is dinsdagochtend vroeg om 00.30 uur geboren. Bert deed om 00.00 uur de ronde. Hij stond met Millie te praten, die zachtjes stond te hinneken. Op de vraag van Bert wanneer haar veulen zou komen draaide ze een rondje, haar staart ging omhoog en het water brak. We konden de geboorteband rustig afdoen en nog net een staartbandage eromheen doen en ze ging liggen en kreeg haar eerste wee. We hebben na 15 min. een beetje geholpen met trekken, verder verliep alles zeer voorspoedig. Flexibel is een stoer hengstveulen met een mooi koppie, en lekker brutaal. De tweede dag moest Millie al hard rennen om haar kind bij te houden (foto is Flexibel 2 dagen oud)

Zondag 4 april, 1e Paasdag, is het veulen van Lulanne geboren, 10 dagen te vroeg. Lulanne was het helemaal zat, had weer een mega dikke uier, wat het lopen niet bevorderde. De zaterdag had ze al melk aan de uier, zondag was de melk echt wit geworden en was ze het overdag echt zat. Ik heb vroeg gevoerd, in de hoop dat ze bijtijds zou beginnen, het was lekker rustig op stal.

Om 20.00 uur, we zaten net te eten, ging het alarm af (als we dat toch niet zouden hebben!!!). In de stal waren de twee voorvoetjes er al uit. Het neusje volgde snel. Nog een paar weeen en om 20.05 uur was het veulen geboren, een mooi donkerbruin merrietje met 4 witte voetjes en een blesje, vader Kannan, moeder elite van Libero x Alme.

Lulanne blijft altijd graag liggen tot de nageboorte eraf is, wij vinden dat ook wel relaxed, als ze dan naweeen hebben, ligt ze tenminste op 1 plaats, en laat ze zich niet half op haar veulen vallen. Het veulen stond om 20.30 uur ineens met een grote sprong. Lulanne lag om 21.00 uur nog en we hebben haar maar in de benen gezet.

Bert heeft een flesje uitgemolken, er stond zoveel spanning op de uier, zodat de tepels heel klein waren en de uier gevoelig was. Het veulen dronk het flesje na enig aandringen leeg. Een uurtje later deed het veulen nog niet veel aanstalten om te drinken en hebben we haar nog een flesje gegeven. Nog een derde flesje uitgemolken om in te vriezen voor ev. een volgend paard.

Het vlies van het veulen hing er nog aan bij Lulanne, wat we diverse keren hebben opgeknoopt. De nageboorte kwam er na 2 uur af en was mooi compleet. Het veulen dronk om 23.45 uur zelf en wij konden mooi bijtijds naar bed. Tevreden en gelukkig met ons mooie sterke merrieveulen, die de tweede levensdag al hard door de buitenbak liep te bokken.

 

Dinsdag 6 april 2010 ben ik geslaagd voor de Z-jurycursus. Na een soort psychologische test op de computer (duurde wel een uur), een intake gesprek en een paar M-combinaties beoordeeld te hebben op video scherm was ik aangenomen om de Z-jurycursus te mogen volgen.

De lokatie was de mooie accommodatie in Harmelen bij het Hippisch Centrum , Dirk de Haas was de cursusleider. De eerste paar lessen hadden we eerst theorie, waar Dirk ons flink achter de broek zat, zelfs met herhaaldelijk mailtjes te sturen, dat we de theorie echt goed moesten leren, en hij overhoorde ons ook flink. Gevolg: alle cursisten een 10 voor de reglementenkennis en iedereen boven de 8.3 voor de open vragen (ik had een 8.7).

Dirk had veel goede combinaties geregeld om in de praktijk te beoordelen, 2 ponies die in het Belgische team meelopen, en twee ponies die in het Nederlandse team lopen, de hengst San Remo, en diverse ZZ-licht en ZZ-zwaar combinaties. Heel leerzaam om te doen, en ook erg leuk om te zien. Elke avond hadden we zo een 6 combinaties om te beoordelen, die op video werden opgenomen en die we later op de avond wederom bekeken en waar ieder zijn cijfer en toelichting hierop moest geven.

In Ermelo kregen we duidelijk minder materiaal voor ons neus. Wim Ernes en Adriaan Hamoen waren de hoofdjury, waar je niet teveel van af mocht wijken.

Er waren 3 groepen over het hele land die examen deden. Onze hele groep was geslaagd, met tevens de 5 besten van alle groepen. Echt een compliment voor Dirk de Haas, die ons zo super voorbereid heeft. We hadden een onwijs gezellige en hechte groep en hopen elkaar nog heel vaak tegen te komen.

 

Mooi resultaat voor Cocomunde (Lord Z x Zeus x Furioso II).

 

Zaterdag 24 april werd er voor alweer de achtste maal bij manege Prinsenstad in Delft gestreden om het Open Kampioenschap vrijspringen om de Geert Meursing Wisseltrofee, georganiseerd door de fokvereniging VWF. De jury bestond dit jaar uit internationaal amazone Mareille Schröder, onder meer bekend met het paard Pino en Johan Laseur, die een trainings en handelsstal runt in Soest.

Bij de driejarigen was de eerste prijs voor de KWPN merrie Ciske (Indorado x Indoctro).

 

Johan Laseur gaf een duidelijke uitleg bij elk paard.

De door ons gefokte merrie Cocomunde (Lord Z x Zeus) sprong zeer goed en eindigde als tweede. Als twee-jarige heeft Marian Borst haar gekocht. Marian helpt ons veel met de stal en de paarden, en was altijd al gek op Cocomunde, van veulen af al. Het is super leuk dat Coco zo een goed resultaat behaalde. Marian laat haar dit jaar waarschijnlijk dekken door Zirocco Blue (Mr. Blue x Voltaire). De jury had als commentaar dat de merrie nog zeer jeugdig is, tot je haar over de hindernissen ziet gaan. Achter opent ze zeer goed en heeft veel oog op de sprong. Ze kan uitgroeien tot een zeer goed springpaard. Coco behaalde een gelijk puntentotaal met de nr. 1 geplaatste, die echter een punt meer had voor vermogen, wat als 1e verschil in het voordeel aangetoond werd bij een gelijke klassering.

Cocomunde komt uit de moederlijn van de hengsten Attack Z en Radjah Z en de internationale springpaarden Ready Z en Lizalmunde.

 

 

  

 

Donderdagochtend/nacht is Bonitamunde haar merrieveulen Fiestamunde geboren.

Een correct, sjiek veulen met lange benen, en een heel mooi (en brutaal) koppie. Het is Bonita haar eerste veulen en de eerste dag mocht ik er zelf wel bij, maar een ander draaide ze gelijk haar kont naar toe. Drie dagen later was ze al aardig gewend en op stal is ze gewoon makkelijk nu, nog wel bezorgd, maar je mag er wel gewoon bij. In het land gaat het veulen echt heel hard en groot in galop, en Bonita rent er net zo hard achteraan, het is wel een heel geweld als het door het land gaat, maar wel mooi om te zien, Fiesta maakt zulke grote sprongen dat ze zo aan de overkant is. Ze is heel brutaal en gaat overal gelijk naar toe en op af.

De vader van Fiestamunde is Cantos (Contender x Goodtimes)die zelf 1.60 internationaal springt. Zijn afstammelingen doen het ook zeer goed in de (inter)nationale springsport en zijn gevraagd voor de sport.

De hengst fokt soms niet zo groot, maar voor de maat was ik niet bang, aangezien de hele familie van Bonitamunde grootramige paarden geeft.

Bonita kan zelf erg goed bewegen, en heeft ondanks dat ze zo massaal is veel souplesse. Ik heb gekozen voor Cantos omdat hij tevens mooie paarden fokt met goede beweging, zodat je de beweging erin verankerd houdt.

Op de foto is het veulen 4 dagen oud.

Voor meer foto`s zie veulens 2010.

 

Vrijdagochtend/nacht, 1 dag na de geboorte van Fiestamunde is het bruine hengstveulen van Oprah, Fado (V.Ampere) geboren. Het veulen is 5 dagen te vroeg geboren, maar je zag de geboorte duidelijk aankomen. Oprah was de hele dag al onrustig en savonds stond ze regelmatig te schrapen en was onrustig.

Om 00.15 uur ging het alarm af en toen we in de stal kwamen waren de voorbeentjes er al een stukje uit. Oprah gaat altijd weer een keer of 4 opstaan en weer liggen, je hoort dan heel het water en het veulen dat er dan al een stukje uit is weer neerploffen. Toen ze even doorzette met haar wee, was Fado er heel snel uit. Hij was (net als tot nu toe alle veulens van

Oprah) heel klein, wat het voor Oprah niet zo zwaar maakt. Zodra hij geboren is, is het heel aandoenlijk hoe Oprah reageert, ze hinnikt constant naar het veulen en kijkt er super trots naar. Ze heeft ook weinig geduld en springt meestal snel op om het veulen helemaal af te likken. Ze is tegen ons wel lief, maar draait zich vaak tussen ons en het veulen, ze heeft echt zoiets van "dat is van mij, niet aankomen. Het vlies van het veulen kwam er in 1x af, en de navelstreng zat nog aan het vlies. Door mijn voet ruim achter de navelstreng op het vlies te zetten toen het veulen weg krabbelde, brak de navelstreng op de juiste plaats. Nadeel is dat er bij de merrie geen gewicht aanhangt zodat de nageboorte er moeilijk afkomt. De navel met jodium ontsmet en het veulen een clisma gegeven zodat de darmpek er makkelijker af kan komen (geven we alleen aan hengstveulens). Het veulen stond met een half uur en dronk ook snel. Na 2½ uur was er nog geen vordering in de nageboorte.

"Dierenarts Job Meursing gebeld, die om 03.00 uur kwam. Juist toen ik hem gebeld had kwam er toch een vochtballetje te voorschijn bij de vulva van Oprah. Job gaf een beetje druk op de nageboorte, waarna hij met 15 minuten eraf was (je mag er nooit aan trekken omdat je dan risico hebt dat hij afbreekt). Fado is een stoer hengstveulen, hij is mooi langgelijnd gebouwd met een mooi koppie en nu al (net als mams) een mooi kappie op zijn hals.

Hij groeit hard en haalt zijn schade van de 5 te vroeg geboren dagen al in.

Op de foto`s is Fado 2 dagen oud.

We zijn blij dat alle vier geboortes voorspoedig zijn verlopen en hopen dat alle vier de veulens goed en gezond op zullen groeien.

Furalmunde Z is inmiddels 23 jaar oud en heeft 17 veulens gehad. Vorig jaar had ze een bloeduitstorting bij de ophangband van de baarmoeder. Dit is vanzelf weer verdwenen. Echter aangezien je dan risico hebt dat  als ze drachtig is weer een bloeduitstorting krijgt met het risico op een bloeding als ze drachtig is (met alle gevolgen van dien) hebben we vorig jaar besloten haar niet opnieuw te laten dekken. Bijgaand veulen van Vleut is haar laatste veulen.

Furalmunde (in de volksmond Furore) is echter nog superfit en na 10 jaar haar niet meer te hebben bereden hebben we haar weer rustig aan opgebouwd in het werk. De stagiaires

rijden haar nu zeer regelmatig, Lisa heeft afgelopen voorjaar haar veel gereden. Furore kent alle oefeningen nog (ze heeft vroeger Z dressuur gelopen) en het is een heel goed leerpaard. Als je iets te streng bent in je hand laat ze dit gelijk duidelijk blijken. Ze geniet weer van het werk en de aandacht die ze krijgt en zelfs haar zware buik van de 17 veulens wordt weer strak. Ze glimt als een spiegel en je zou haar de leeftijd niet geven. Hopelijk kunnen we nog lang op zo een manier van haar genieten.


 

22 juni 2010 is onze merrie Comtesse (Don Schufro x Flamingo) stermerrie geworden bij de Zuid-Hollandse keuring in Alblasserdam.

We zijn hier heel blij mee, ze was reeds PROK goedgekeurd en is drachtig van Blue Horse Romanov.

Het ligt in de bedoeling haar in het najaar een IBOP proef te laten lopen en volgend jaar bij de Centrale Keuring voor te stellen. Ze is nog wat jeugdig en we denken dat het beter is haar nog een jaartje uit te laten groeien.

Het is altijd weer spannend hoe de jonge paarden zich gedragen tijdens zo een keuring. Ze liep makkelijk de trailer op en gedroeg zich onderweg ook goed. Met het opstellen was ze erg onrustig, maar werd even daarvoor ook belaagd door horzels. In de binnenmanege met het los voorstellen liet ze zich goed zien en had voor alle gangen 75 punten. Ze wisselde netjes elke keer van galop tijdens het van hand veranderen, had goede buiging in het achterbeen en kracht in haar gangen en was nuchter in de vreemde omgeving.

 

Bij de Centrale Keuring van Zuid Holland in Heerjansdam is onze 3- jarige merrie Comtesse (Don Schufro x Flamingo) voorlopig keurmerrie geworden. Ze is inmiddels drachtig van de Grand Prix hengst Romanov, dus we zijn heel blij dat ze voorlopig keur is geworden, want willen haar graag zelf voor onze fokkerij aanhouden. Het ligt in de bedoeling in het najaar een IBOP proef met haar te rijden. Als de verrichting goed is kan ze dan definitief keurmerrie worden. Aangezien haar rontgenfotos goed zijn en ze het PROK predikaat reeds heeft, kan ze dan gelijk elite merrie worden.

Ons merrieveulen Fiestamunde (Cantos x M. Bonitamunde prok (Quattro x Furalmunde, keur prest.Z-dressuur) is geslecteerd voor de Limburgse veulenveiling die 30 september a.s. gehouden zal worden bij stal de IJzeren Man in Weert.

De voorbereiding ging bijzonder goed. Fiestamunde was voorbeeldig met toiletteren. Ze vond haar oren uitscheren en neus scheren heerlijk en bewoog zich niet. Haar benen en staart een klein beetje geschoren waarbij ze ook als een blok stond!!, heerlijk zo makkelijk!

Wassen vond ze prima, moeders was ongeduriger. Els heeft haar heel netjes gevlochten, en ook hierbij stond ze als een blok en vond alle aandacht heerlijk.

Het inladen ging gelijk, het scheelt als de moeder er zo in loopt. In Weert was het gezellig druk. Er deden ongeveer 100 veulens mee op de selectiedag en er werden ongeveer 9 veulens uitgeselecteerd.

(Er waren nog 5 selectiedagen geweest).

Bij de selectie in Weert vond ze alles prachtig en showde zich netjes, Serena was mee en bracht Bonita netjes voor, waarna we tijdens het rondstappen hoorden dat Fiestamunde geselecteerd was.

 

Drie dagen later moesten we weer naar Weert voor de veterinaire keuring en om fotos en een filmpje te laten maken voor de presentatie van de veulens op internet. Ik ging samen met Bert, het was warm weer met veel vliegen en ze hadden weer 2 uur op de wagen gestaan..Ze kwamen er gelukkig mooi fris vanaf en we mochten door naar de foto-shoot. We hoefden maar 2 rondjes, toen was het al voldoende (diverse veulens moesten wel 5x rond). In totaal zijn er denk ik 60 veulens geselecteerd voor de veiling, het aanbod is groot, ik denk zo een 500 veulens.

Vervolgens de veterinaire keuring. Dit duurde wel 3 kwartier, voor ons waren 4 hengstveulens, waarbij ze ook moeten kijken of ze 2 testikels hebben. Het duurde lang eer de veterinair dit goed kon voelen, de veulens vinden dit natuurlijk ook niet leuk en de één is makker dan de ander. Het hengstje voor ons bleek maar 1 testikel te hebben, waardoor hij alsnog niet mee kon doen met de veiling, wel sneu voor de eigenaren! Wij waren zo klaar, Fiesta gedroeg zich weer zeer goed, we moesten op en neer stappen en draven, hart en longen werden geluisterd, de algehele conditie en de stand van de benen/voeten en er werd gekeken of er geen over/onderbijt was. Alles was goed en we gingen weer terug naar huis, waar we 3 uur later arriveerden, aangezien we een paar files hadden. Zowel Bonita als Fiesta hadden zich super gedragen.

 

In augustus is Suzanne Gronen, die het door ons gefokte paard Zappamunde (Indoctro x Furalmunde Z) heeft, voor haar werk overgeplaatst naar Chicago, Amerika. Een hele onderneming om je paard mee te nemen op zo een reis. Zappa moest eerst in Aalsmeer op een stal staan, waar hij diverse bloedproeven kreeg. Eigenlijk hoeven deze proeven alleen in Amerika gedaan te worden, maar als ze niet goed zijn moet het paard op kosten van de eigenaar weer terug naar Holland. Alles was goed en hij werd overgevlogen naar Washington. Daar moest hij 3 dagen in quarantaine (merries en hengsten moeten langer in quarantaine). Vervolgens moest hij over land verder reizen naar Chicago, wat een reis was van 12 uur.

Hij had een tussenstop (overnachting) in de zeer luxieuze Blue Diamond Stables in Croton (zie foto). Uiteindelijk kwam hij veilig en ongedeerd aan in Chicago, waar Suzanne een hele fijne stal voor hem heeft gevonden. Een zeer ruime box (Amerikaanse standaard), elke dag 3 uur naar buiten en zeer luxe binnen- en buitenmanege. Het eten is er goed, wat voor Zappa het meest belangrijk is.

Inmiddels na Lizalmunde (1.40 m. springen), Jalmund (young riders dressuur) en Pajeromunde (springsport), de vierde afstammeling van Furalmunde die een nieuw huis heeft gevonden in Amerika.

 

 

Eind augustus is Florette (Kannan x Libero H x H.Alme Z) verhuisd naar Frankrijk. Ze is verkocht (en omgedoopt tot Full Moon Muzzy) aan een jong echtpaar ten westen van Parijs, die zelf aktief zijn in de springsport. Het weghalen bij de moeder was geen probleem, ze liep vlot het mooie veewagentje op, toen Lulanne ging hinniken reageerde ze wel terug, en was het eerste stukje iets druk, maar was verder superbraaf op de veewagen. De reis verliep voorspoedig, maar was wel een rit van 10 uur. Gelukkig kwam na 3 uur nog een paard erbij, zodat ze gezelschap had.

Het gaat zeer goed met haar en is dikke maatjes met nog 2 merrieveulens, waar ze samen mee loopt. Hopelijk horen we later nog veel goede dingen van haar.

 

 

 

Donderdag 30 september jl. is ons veulen Fiestamunde (Cantos x Quattro x Furioso II) verkocht op de Limburgse veulenveiling in Weert. De accomodatie was mooi aangekleed bij de IJzeren Man, met veel bloemstukken en velours gordijnen. Bert de Ruiter was de veilingmeester en de muziek was zeer professioneel van firma Koopmans.

Er werden zo een 70 veulens geveild. Diverse van de streng geselecteerde veulens werd niet op geboden, wat wel erg jammer was.

Fiestamunde is gekocht door Paul Hendrix in Baarlo. We zijn hier blij mee, ze gaat in principe niet naar het buitenland en bij stal Hendrix zal ze alle kansen krijgen. Zondag hebben we haar weggebracht naar Maasbree waar de opfokstal is van stal Hendrix. Kleine Gup heeft haar onderweg vergezeld. De reis ging goed en we hebben haar netjes afgeleverd.

 

1 november hebben we Flexibel (Royal Dance x Farrington) en Fado (Ampere xDuntroon) naar het opfokbedrijf bij Jonika Zwetsloot in Oud Ade gebracht. Ze liepen vlot de trailer in en waren onderweg braaf op de wagen. Bij stal Zwetsloot hebben we de veulens in 1 van de loopstallen gezet, zodat ze vast konden wennen, voordat hun nieuwe vrienden bij hun zouden komen. Een groepje van 3 hengstjes, een gemelleerd gezelschap van een tinker, een fries en een KWPN er,liepen lekker buiten en zouden `s middags bij Flex en Fado komen.

Later zouden er nog 2 hengstjes bijkomen. Ze gaan `s ochtends ongeveer 6 uur naar buiten, kunnen continu kuil eten en ze worden afwisselend in verschillende paddocks gezet.

Uiteraard gelijk Ebony (Sir Donnerhall x Farrington) gedag gezegd. Hij is goed gegroeid, is nu ongeveer 1.60 m. (1½ jaar oud) en ziet er zeer goed uit. Het is nog steeds een vreselijk lief, aanhankelijk en schrander paard en lijkt best veel op moeder Milli.

Stal Zwetsloot is voor ons ideaal dichtbij, 10 minuten rijden, zodat je veel vaker de jonge hengsten op zoekt.

 

Woensdagavond 17 november a.s. zal Job Meursing bij ons een lezing houden over EHBO bij paarden,

theorie en praktijk.

Job werkt als dierenarts bij Dierenkliniek Meursing.

Tijdens deze bijeenkomst zal het gaan over medische hulp bij paarden.

Hoe moet er met bepaalde wonden en verbanden worden omgegaan e.d.

Het leuke aan deze avond is dat na de theorie, het één en ander in de praktijk zal worden getoond.

Ook zullen problemen met veulens worden besproken.

Als je bij de avond wilt zijn kun je jezelf opgeven via www.vwf.nl of via 06-51507908.

De cursus van dierenarts Job Meursing was erg geslaagd. Er waren 35 mensen wat precies een mooi aantal was. Job deed voor de pauze theorie, hij behandelde diverse wonden, de algehele gezondheidstoestand,

zoals de ademhaling 8 – 14 x per minuut, de pols 28 – 40 x per minuut, de slijmvliezen moeten roze zijn,

de lichaamstemperatuur moet 37.4 – 38 zijn etc.

Hoefproblemen, als een paard bijvoorbeeld in een spijker is getrapt moet je goed de richting van de spijker onthouden en als hij diep in de hoef zit zijn er waarschijnlijk belangrijke delen van de ondervoet beschadigd, waar een dierenarts voor moet worden ingeschakeld, zodat de beschadigde delen gespoeld kunnen worden,

het kan zijn dat zelfs het straalbeen erdoor beschadigd is.

Verder werden problemen bij jonge veulens en fokmerries besproken.

Na de pauze werden Furalmunde en Cacharel van stal gehaald, Job had 4 stethoscopen bij zich en een ieder kon de darmgeluiden en de hartslag beluisteren. Ook liet hij een wond verbinden zien, oog problemen en we konden de pols voelen.

Al met al een leerzame en gezellige avond.

In november heeft Crista Hoogendoorn de IBOP proef gereden met Comtesse (Don Schufro x Flamingo), vrl.keur. Comtesse liep een nette proef met allemaal 7, 7,5 en 8-en, wat een totaal maakte van 72,5 punten. Jammergenoeg net 2,5 punt te weinig. Cor Loeffen en Henk Dirksen jureerden, Cor Loeffen vond dat de merrie nog iets meer gedragen moest lopen en adviseerde om het zeker nog een keer te proberen. Aangezien Comtesse pas 3 jaar is en drachtig, zal het met de gedragenheid wel goed komen denk ik.

 

 

11 december hadden we selectie voor de regio kampioenschappen bij manege Hestar in Leidschendam.

De avond tevoren hadden we een clinic van Sander Marijnissen. Sander was weer erg enthousiiast over Zigeuner. De clinic had wel resultaat, want de volgende dag waren we als tweede geëindigd bij de regio kampioenschappen. De laatste selectie is 9 januari in Lisse.

De training moeten we een beetje zelf doen, want het weer is te slecht momenteel om bij Frenk Jespers te lessen. Hopelijk lukt het nog een les mee te pakken voor 9 januari.

 

Zaterdag 10 december hebben we van de fokvereniging een clinic met de flex chair gehad bij ons in de kantine gegeven door fysiotherapeuten Ada Brongers en Saskia Heijkants. De flexchair is een bijzondere stoel met 2 verschillende 3-dimensionale bewegingsmechanismen. Door middel van een sensor kan de stoel verbonden worden met een softwareprogramma op de computer. Als je op de stoel plaatsneemt zie je in het midden van het scherm een balletje in een balk. Het is de kunst dat je vanuit je onderrug en bekken de bal in een vloeiende lijn (met een natuurlijke beweging) van boven naar beneden, van links naar rechts en diagonaal kan laten lopen.

 

Als je afwijkt van de lijn wordt je je bewust dat je ergens een blokkade/scheefheid hebt waar je aan kan werken om dit te verbeteren. Je moet de kleine rugspieren trainen om de grote spieren te kunnen ontlasten en een grotere flexibiliteit te krijgen. sÓchtends hielden de fysiotherapeuten een inleiding van een klein uur, daarna konden er bij toerbeurt 8 personen op twee verschillende stoelen plaatsnemen, waarbij Ada en Saskia je hielpen je houding te verbeteren.

S’Middags was zo een gelijke sessie. De dames zetten zich super in en we hadden een leuke groep mensen die plaatsnamen op de stoel. De dag duurde van 10.00 uur tot 18.00 uur, en was erg gezellig en leerzaam.

 

In december behaalde Monique Pisart met ons fokprodukt Pablo (Goodwill x Casimir) een prachtige eerste plaats in de Intermediair I in Benningbroek met 64,47%. De jury roemde de proef om de netheid en de uitstraling en afwerking van de oefeningen. Monique heeft Pablo netjes de tijd gegeven in zijn opleiding  en heeft nog steeds de opwaartse lijn te pakken. De passage doet hij al heel goed en de wissels om de 3 pas gaan ook al goed, wellicht zit de Grand Prix er ook nog in. Samen met haar instructrice Lotje Schoots werken ze momenteel aan de piaffe. Monique en de sterke, grote Pablo (1.76 m.) zijn een hele plezierige combinatie om naar te kijken en Monique is altijd heel sympathiek en eerlijk in haar manier van rijden en supertrots op haar Pablo.

 

De drie jonge paarden Dametje (V.Ziesto), Vivamunde (V.Vleut) en El Nina (V.Vigaro) staan nog steeds dag en nacht buiten op de grote buitenbak aan de Voorweg. Ze kunnen schuilen, maar maken hier heel weinig gebruik van. Vaak liggen ze languit in de sneeuw en hebben een aardige wintervacht ontwikkeld. We kunnen de drinkbak gelukkig goed ontdooid houden en ze staan de hele dag lekker kuil te knabbelen, te wandelen en gek te doen.

Toen Bert afgelopen week kuil in de ruif gooide sprong Vivamunde tussen de auto en de aanhanger, zo over de dissel, het was een sprong uit het boekje, maar we gaan nu toch maar voor de zekerheid ervoor staan. Ze is echt heel brutaal en gaat overal op af en is heel erg nieuwsgierig. Met Oud en Nieuw halen we ze denk ik in de stal, met al de knallen, maar daarna gaan ze weer naar buiten, ze hebben het best naar hun zin en zien er super uit.

 

Copyright © 2008-2019 “Paarden Fokkerij Pleunis”

Alle rechten voorbehouden

Webdesign en onderhoud Jol@nda Weijers