Nieuws 2008
30 Mei 2008: `s Ochtends om half 7 is het 15e veulen van Furalmunde geboren.
Het was wel spannend, ze is inmiddels 21 jaar oud, maar gelukkig nog super fit en sterk.
Het is een prachtig, groot, hoog benig zwart hengst veulen, met een sjiek hoofd, V. Ustinov (Libero H x Nimmerdor) x Furalmunde (Furioso II x H.Alme Z). Alles ging goed met de vlotte geboorte en Furalmunde reageerde weer heerlijk ervaren.
Zondag 20 Januari jl. eerste wedstrijd gereden met de 4-jarige Zigeuner (Royal Dance x Gravin). Het viel nog niet mee een proef aan elkaar te breien, maar we werden in de eerste proef eerste met 188 punten en in de tweede proef tweede met 191 punten.
Afgelopen nacht 5 Mei is Lulanne (Libero x Alme) bevallen van een mooi sterk hengstveulen van Lupicor.
De geboorte verliep spoedig en het veulen was met een half uurtje al overeind, waarna hij de eerste twee uur niet meer is gaan liggen.
Het was prachtig weer, dus vandaag konden ze lekker een uurtje naar buiten.
KWPN Competitie Paardenbeoordelen

Donderdag 22 mei werd de KWPN Competitie Paardenbeoordelen voor rijpaarden bij ons gehouden. Het was Marijke Miltenburg uit Houten die door Johan Knaap gehuldigd werd als winnares van de finale. Op de tweede plaats volgde Natascha Veen uit Bellingwolde. Op de derde plaats eindigde Maarten Brands uit Velp.

Landelijk kende de competitie 139 deelnemers. 19 daarvan werden via de regio’s geselecteerd voor deelname aan de Nationale Finale.

De opdracht aan de deelnemers was het beoordelen van een springpaard en een dressuurpaard zoals tijdens een stamboekkeuring. Om beide paarden vervolgens toe te lichten aan de beoordelaars de heren Hamoen en Van Haperen. Tot slot werden vier paarden aan de hand gepresenteerd zoals tijdens een centrale keuring, met de opdracht deze op kwaliteitsvolgorde te plaatsen en die plaatsing mondeling te motiveren.

Met een 9 voor haar eerste toelichting deed Marijke meteen al goede zaken voor de eindoverwinning. Hoewel de uiteindelijke nummers twee en drie een 8 haalden voor beide toelichtingen verspeelde Marijke op haar motivering van haar plaatsing slechts een half punt en was de overwinning voor haar.

Lees meer over de competitie in het komend nummer van In de Strengen.

(IvD, overname toegestaan)

Vandaag, 30 Mei, cum laude geslaagd met Calla voor de puppycursus, we waren het best van de cursus!
Als commentaar hadden we: een prachtig volgende hond, die ook de overige oefeningen keurig uitvoert.
Voor alle 7 onderdelen hadden we goed, het was leuk om te doen, en Calla had er duidelijk lol in.
Diëgo
Dubai
A.s. donderdag, 12 Juni, hebben we een oefenavond voor de PAVO Cup bij manege de Oranjehoeve in Maasdijk van Frenk Jespers.
Om 20.00 uur rij ik mee op de 4-jarige Zigeuner (Royal Dance x Flamingo), ben benieuwd hoe het gaat, en vindt het heel leuk het commentaar van Frenk Jespers te horen.
De oefenavond 12 juni jl. waar we begeleiding hadden van Frenk Jespers als voorbereiding op de PAVO cup was erg geslaagd. De oefenavond was in de mooie buitenmanege van manege de Oranjehoeve in Maasdijk. Zigeuner was heel erg druk met het opzadelen en de eerste paar rondjes, maar na een galopje werd hij al een stuk rustiger.
We moesten werken aan de lengte in de hals (zoals altijd ons probleem) en dit ook met name in de overgangen aan te houden.
Veulen van Ziësto (Lancet x Clavecimbel) x Oprah (Duntroon x Flamingo).
Zondagochtend 15 juni is onze derde en laatste veulen geboren. Ditmaal een merrieveulen, een pittig voskleuring dametje met een blesje en lange benen.
12 dagen te vroeg, maar alles is goed gegaan. Oprah had al twee dagen kegels aan haar uier, dus we hadden het wel al een beetje verwacht.
`s Ochtends om 06.00 uur ging het alarm af, gelijk de stal in, en het veulen was er op de achterbeentjes na, al uit. Oprah stond vrij snel op, de navelstreng was niet afgebroken en lag samen met het vlies naast het veulen.
Vervolgens heb ik mijn voet op de navelstreng gezet, het veulen krabbelde weg en de navelstreng brak mooi af. De nageboorte had zo natuurlijk weinig gewicht eraan hangen, na 3 kwartier kwam er een kleine zak naar buiten, waar we een zakje water aan hebben gebonden, waarna de nageboorte er snel affloepte. Oprah een beetje uitgemolken en het veulen vast een flesje gegeven. Ik moest om 08.00 uur jureren bij de dressuur bij de cross in de Vlietlanden, dus het was een beetje stressen. Alles zag er gelukkig goed uit, Bert bleef thuis en ik snel Marian opgehaald die zou schrijven en om precies 08.00 uur zaten we klaar om de eerste combinatie te beoordelen. Het was prachtig weer (`s nachts had het geplensd van de regen) en iedereen is altijd vrolijk en lekker relaxed bij de cross, heel ander sfeertje dan bij de dressuurwedstrijden. We hadden erg wisselende combinaties in de ring en konden veel verschil in de punten kwijt.
Thuis ging het voorspoedig, het veulen ging zelf lekker drinken en `s middags hebben we haar een half uurtje op het land gezet. Oprah is heel erg zorgzaam als moeder en schermt het veulen goed af.
Zigeuner en Lilian door naar de Kampioenschappen van Zuid-Holland.

Zaterdag (5 Juli 2008) vond de selectiewedstrijd plaats voor de regio Zuid-Holland afd. kring I. De wedstrijd vond plaats in Voorschoten.
De eerste proef werd afgesloten met een eerste plaats met 193 punten, de tweede proef met een derde plaats met 198 punten. Na een optel sommetje betekende dit dat we reservekampioen waren van de klasse L1 en door mogen naar de kampioenschappen van Zuid-Holland.
Begin Juli belde mijn nichtje Eline ons op met de vraag of ze met haar groep van Nijenrode mede-studenten bij ons een foto-shoot mochten maken. Ze moeten met acht meiden diverse aktiviteiten ondernemen/regelen, en aangezien hun groep PK heet, was het toepasselijk de foto's te maken bij de echte PaardenKrachten.
Ze hadden een jongen meegekregen, die de foto-sessie maakte. Ze zagen er hartstikke leuk uniform uit en de foto's werden onder alle hoeken gemaakt, op het stro, het hooi, de tractor, naast het paard en, Zigeuner moest eraan geloven op het paard. Er had nog nooit iemand zonder zadel op zijn rug gezeten, er waren een paar meiden die wel handig waren met paarden, dat merkte je snel genoeg. De handigste een voetje gegeven en Zigeuner vond het wel gezellig, al die aandacht!!
Inmiddels hangen er diverse posters op de campus in Nijenrode, we wensen de meiden veel succes met hun aktiviteiten.
Nijenrode-team op de foto:
Zaterdag 10 augustus hadden Zigeuner en ik Kampioenschappen L1 in Werkendam.
De laatste keer dat ik in Werkendam was geweest, was met Reveille in het M-springen, zo'n 20 jaar geleden. Dit was echter ander terrein, waar je via een mooie toeristische route, dwars door de Biesbosch heen reed.
Het wedstrijdterrein lag er prima bij, zeker na de behoorlijke regenval die bij ons was geweest.
Het opzadelen ging niet helemaal zoals het hoorde. Ik was in mijn eentje en dacht Zigeuner wel aan de trailer vast te kunnen zetten. Had zijn hoofdstel onder zijn halster gedaan, aan de trailer vastgezet en binnen twee tellen ging hij gruwelijk hangen, en ja hoor, halster kapot, vol patron over het terrein met de trailers. In zijn galoppade nam hij nog een groot Z paard mee, die de mensen niet vast konden houden, dikke pret met z'n tweeen in volle galop tussen al de trailers (en paarden) door. Een stuk verder vingen een paar mensen hun op, gelukkig niets of niemand beschadigd.
Toen ik op hem stapte voelde hij nog wel als een bommetje. Bij het losrijden gelijk maar een stuk gegaloppeerd, tot ik weer druk in mijn hand kreeg en hij weer wat rustiger werd.
De proef is nog steeds wennen met zo een jong paard. Geen hekjes, en het grasterrein toch wel een stuk hobbeliger dan onze gladde zandbaan thuis. We reden een nette, ietwat brave proef en werden zo ook beloond, 185 en 183 punten. Wel winst, maar niet bij de beste 6, dus we hoefden niet over te rijden.
Het was een leerzaam concours, ouderwets gezellig, met veel bekenden, mooi weer, iedereen vrolijk en prima organisatie.
Veulenveiling Borculo
Diegomunde (Ustinov x Furalmunde) is geselecteerd voor de veulenveiling Borculo, die donderdag 28 augustus gehouden zal worden.
De video en fotos staan inmiddels vermeld op de website www.veulenveilingborculo.nl
Donderdag 14 augustus hebben we een presentatie-avond bij familie Venderbosch in Varsseveld, waar alle veulens op video-scherm gepresenteerd worden en van commentaar zullen worden voorzien.
Diego is een leuk veulen, wel een beetje mijn oogappeltje. Het is wel echt een hengstje die je een beetje uitprobeert, maar als iets niet lukt legt hij zich er ook bij neer. Hij kan echt onwijs goed galopperen en draven, met heel veel elasticiteit, hopenlijk laat hij het op de veulenveiling ook zien, het zijn toch altijd weer momentopnamen en je weet nooit hoe hij zal reageren op de imposante ambiance.
Elke plas en greppel thuis maakt hij mooie sprongen over en vindt het heerlijk daar mee te spelen, hij is altijd lekker attent.
Het is Furalmunde (21 jaar oud) weer gelukt, net als vorig jaar heeft ze weer een Borculo-veulen.
Het hengstveulen Diegomunde (V.Ustinov) is door de commissie geselecteerd voor de Nationale Eliteveiling Borculo, die donderdag 28 augustus plaats zal vinden bij Buitencentrum Kerkemeijer in Borculo.
Donderdag 24 juli worden op het thuishonk van bondscoach Rob Eherens (stal de Hoge Oorsprong in Rheden) alle veulens vastgelegd op foto en video. Over enige weken zijn de opnames de bekijken op www.veulenveilingborculo.nl Op 14 augustus vindt voorafgaand aan de veiling de informatieavond met de presentatie van de te veilen veulens plaats bij de Radstake in Varsseveld.
Marian, onze steun en toeverlaat gaat mee naar de fotosessie om te helpen.
We hebben mooi weer besteld en hopelijk laat Diego zich net zo zien als bij de voorselectie die bij Lauw van Vliet is gehouden is in IJsselstein.
Bij de Samengestelde Wedstrijd in de Vlietlanden 15 juni 2008 zijn Shanouk Heemskerk en haar door ons gefokte paard Vorstin (Moeder Gravin, V.Polansky) als 5e geeindigd bij de Zuid-Hollandse kampioenschappen in de Vlietlanden, Leidschendam.
De dressuur ging goed, Vorstin pakte super aan in de cross, het water werd zonder aarzelen genomen. Het springparcours ging iets te hard, waardoor er twee balken vielen. De crosslessen wierpen zijn vruchten af en Vorstin en Shanouk hadden het dik naar hun zin. Het liefst had Shanouk het door Pleun van de Marel ontworpen parcours nogmaals gereden.
Shanouk en Vorstin 5e bij de Zuid-Hollandse kampioenschappen SGW
Alle merries in 1x drachtig

Alle 5 de merries waren dit jaar in 1x drachtig. Dit scheelde een hoop kosten en tijd, we doen rustig aan met ze, en hopelijk hebben ze een voorspoedige dracht en, vooral belangrijk, geboorte in 2009.
Bij de fokmerries kun je zien welke merrie drachtig is van welke hengst.
Michael Ruijgrok met Sinatra (Kigali X Lulanne)

Nadat ik deze week op internet had gegoogled, zag ik dat het eerste door ons gefokte veulen van Lulanne onder de ruiter Michael Ruijgrok Z2 met hem rijdt, en nog wel in onze regio!!
De ruin Sinatra was in de tijd als veulen door ons verkocht aan Lauw van Vliet, die hem op de hengstenkeuring verkocht aan Anton v.d. Schans, die M-SGW heeft gestart met Sinatra. Daarna was ik hem uit het oog verloren.
Na een gezellig telefoongesprek met Michael gehad te hebben zijn we vandaag naar Hippomania geweest, het CH van RV Hubertus in Lisse. Het is altijd een gezellig concours, het was helaas wel wat druilerig weer. Michael had zijn start tijden doorgeSMSed. Toen we naar de ring liepen, herkende ik Sinatra wel gelijk van een afstand, hoewel we hem vanaf veulen niet meer hadden gezien. Het is een stoere bruine ruin van 1.73 m. die een nette proef liep, en Michael stelde hem netjes en sympathiek voor.
Michael vertelde hem gekocht te hebben via familie Aubert, waar Michael eerst op stal heeft gestaan. Sinds 3 maanden staat hij bij Hans Bernoski op stal, waar hij veel leert, en veel progressie boekt op het moment.
Het bleek wel uit de punten, want in de Z2 werd hij 4e met 217 punten en de kur op muziek behaalde hij de derde plaats.
Michael is erg blij met Sinatra, die een plezierig nuchter karakter heeft. Hij heeft veel afwisseling in het werk nodig. Dit is bij Hans Bernoski wel fijn, want je rijdt gelijk het recreatie-gebied in, waar je lekker buiten kan rijden.
Het was leuk Sinatra weer te zien en fijn dat Michael veel plezier heeft van het paard en hem netjes van de B t/m de Z2 heeft opgeleid. Dit jaar rijdt hij tevens nog uit bij de junioren, wat eigenlijk zijn streven was.
1e parcours Zappamunde

Eind Juli heeft Susanne Gronen haar eerste parcours gereden met de vierjarige Zappamunde (Indoctro x Furalmunde).
Zappa sprong super, het maakte hem niet uit of de afstand wat groter of kleiner was, en was in het geheel niet kijkerig op de hindernissen, zelfs niet op de sloot.
VWF Prinsenstad dressuur
18 Oktober 2008 organiseren we weer VWF Prinsenstad dressuur. Ik zit in het bestuur van VWF, waar we veel evenementen organiseren (zie www.vwf.nl). Ons grootste evenement is VWF Prinsenstad dressuur. Het is een aanlegtoets voor driejarige dressuurpaarden, die op dezelfde wijze wordt verreden als de PAVO cup. Er komen drie paarden tegelijk in de baan, die op exterieur, beweging en souplesse beoordeeld worden. We hebben dit jaar Ton de Kok en Emmelie Scholtens als jury.  Ton de Kok is testruiter/beoordelaar bij de KWPN hengstenkeurignscommissie, is instructeur en heeft Grand Prix gereden. Emmelie Scholtens rijdt fulltime voor stal Laarakkers in Winschoten en rijdt diverse goedgekeurde KWPN hengsten als Westpoint, Winningmood en Uphill.
Er is altijd heel veel amino om mee te rijden met de aanlegtoets, en we krijgen ieder jaar meer professionele ruiters die mee willen rijden. De VWF leden hebben voorrang om zich in te schrijven. Zodra de inschrijving open is, stromen de aanmeldingen binnen, en dit jaar hadden we binnen een dag de maximale 90 deelnemers vol. Dit jaar is de 20e editie van Prinsenstad dressuur. 20 jaar geleden begonnen we met een veulenkeuring, aanlegtoets voor drie-, vier- en vijfjarigen, en vrij springen op 1 dag.
Aangezien er ieder jaar meer belangstelling voor deelname kwam, zijn de vier en vijfjarigen weggevallen, en is het vrij springen en de veulenkeuring verplaatst naar een andere periode in het jaar.
De paarden die de laatste 10 jaar VWF Prinsenstad dressuur gewonnen hebben zijn allemaal (als de leeftijd het toelaat) minimaal Z-dressuur geworden, een mooi resultaat voor de talentvolle paarden.
Voor meer informatie zie www.vwf.nl
In het voorjaar 2008 hebben we een boerderij gekocht in Hazerswoude Dorp.
Het is een "opknap"project, waar Bert zich aardig op uit kan leven. Het is een grote boerderij met hooiberg en grote stal en losse stallen erbij. Er zit vrij veel grond bij, wat we voorlopig laten begrazen door schapen. Het is een heerlijk rustig plekje.
Er ligt een grote buitenmanege (50 x 60) bij met een goede bodem, waar we een hooiruif in geplaatst hebben (op een paar stelcomplaten, zodat de paarden op een harde bodem kunnen staan). De hooiruif kan je aan één kant open doen, zodat je een pak kuil naar binnen kan rijden. Grenzend aan de buitenbak ligt een stal, waar de paarden kunnen schuilen als ze willen en waar de drinkbak in zit.
We hebben de drie jaarlingmerries Cacharel (Uptown x Duntroon), Comtesse (Don Schufro x Flamingo) en Cocomunde (Lord Z x Zeus) erheen gebracht, die het super naar hun zin hebben.
Zaterdag 18 oktober werd alweer de 20e editie van VWF Prinsenstad dressuur gehouden, een aanlegtoets voor driejarige rijpaarden. Het grote evenement van onze fokvereniging, waar ik in het bestuur zit. Het was een super geslaagde dag. We hadden een heel fijn jurykoppel in Ton de Kok en Emmelie Scholtens. Het is erg leuk iets te organiseren, waar zo ontzettend veel belangstelling voor is, zowel qua deelnemers als wat betreft  publiek.
Het is altijd een hele organisatie. Het begint met de datum van het evenement te prikken, na overleg met de familie Duijndam van manege Prinsenstad in Delft. Dan moet je bijtijds de jurys regelen, en hun de afspraak schriftelijk bevestigen. Verder diverse andere zaken, als: sponsors, adverteerders, schrijvers voor bij de jury, een fotograaf waar mensen fotos kunnen nabestellen, het secretariaat, iemand die de drankjes regelt, een omroeper, en vele andere zaken.
Agaath houdt de website bij. Zij maakt de aankondiging op de website, Sandra maakt de startlijst, die Agaath, Sandra en ik verder in de gaten houden. Op het laatste nippertje zeggen er ineens een heleboel combinaties af, die je weer aan moet vullen met mensen van de reservelijst. Een aankondigingspamflet maakt Agaath, het verslag voor In de Strengen, de Hoefslag en de paardenkrant maak ik, ditmaal met fotos van Marcel Knaapen erbij.
Zo heeft een ieder zijn taak binnen het bestuur van de fokvereniging VWF, en proberen we elkaar te helpen met dingen waar we niet helemaal uit komen, of die we voor elkaar nog even controleren.
Als je van het publiek positieve geluiden hoort, is dat voor ons ook weer plezierig en vinden we het leuk om dit soort evenementen te blijven organiseren. Voor ons was het een super concours en we geloven dat alles perfect is gelopen. We hadden erg goede combinaties, er rijden ieder jaar meer professionele en nationaal en internationaal bekende ruiters mee, wat de kwaliteit uiteraard ten goede komt.
Op naar het volgende evenement om te organiseren.
Vrijdag 17 oktober hebben we het bruine hengstje Dubai (V. Lupicor) en de vosmerrie Dametje (V.Ziesto) bij hun moeders weggehaald en samen in de grote veulenstal gezet. Overdag kunnen ze lekker een paar uur samen spelen in de losgooibak. Ze kunnen het best met elkaar vinden. Dametje is een echt merrietje, kan lekker fel zijn, Dubai is een goeierd en vind alles best. Ze kunnen lekker de hele dag kuil eten en krijgen podo grow van Pavo erbij, wat ze heerlijk vinden.    
Vandaag, 22 oktober naar Duitsland geweest om Diegomunde af te leveren. Hij is via de veulenveiling Borculo verkocht aan Reesink Horses en een Duitse eigenaresse. Aangezien ze hem graag in het Westfaler stamboek op wilden nemen hebben ze van Reesink horses gevraagd, of ik het veulen in Duitsland kon laten brandmerken, waar de merrie ook bij moet zijn. In Nederland doen ze tegenwoordig chippen, maar in Duitsland worden de paarden nog gebrand.
Het was een lange dag, Marian ging gezellig mee. We vertrokken om half 9 van huis en kwamen om 11.00 uur bij Reesink aan, waar Bram Reesink ons vooruit reed naar Munster. Daar aangekomen duurde het lang eer dat Diegomunde gebrand werd, er stond een hele rij paarden met veulens om gebrand te worden. Ook een shetlandveulen, kniehoogte. Furalmunde keek haar ogen uit en stond lekker te snurken naar ze. Na de administratieve dingen afgehandeld te hebben vertrokken we naar het bedrijf van mw. Schulze, de mede-eigenaresse van Diego, een Ustinov-fan.
We lieten Diego achter, namen moeder Furalmunde weer mee naar huis. Ze was braaf rustig op de terugweg. Na wat files getrotseerd te hebben kwamen we om 19.30 uur weer thuis.
Clinic exterieur en beweging
De clinic 'Exterieur en Beweging', die gegeven werd door Frenk Jespers en gehouden werd op 18 november jl. in onze binnenmanege was een groot succes. Vijf interessante paarden werden eerst op exterieur en beweging aan de hand besproken, waarna Frenk Jespers toelichting gaf terwijl de amazones hun paard onder het zadel toonden. Het niveau was van L t/m Z en het waren alle vijf heel verschillende type paarden. Frenk Jespers besprak de paarden op een zeer duidelijke, positieve wijze en begeleide de combinaties op een heel plezierige en leerzame manier. Er waren zo een 100 geinteresseerde mensen die de clinic volgden. De massaal toegestroomde toeschouwers waren zeer geboeid en kwamen met heel gerichte vragen. Het was een gezellige avond, waar we weer veel van konden leren en zeker voor herhaling vatbaar is. Voor een uitgebreid verslag zie www.vwf.nl

Copyright © 2008-2019 “Paarden Fokkerij Pleunis”

Alle rechten voorbehouden

Webdesign en onderhoud Jol@nda Weijers