Nieuws 2012

Regio-kampioenschappen: Zaterdag 7 januari  in Lisse.

Bij de regiokampioenschappen in Lisse hebben we goede resultaten behaald.

Serena Vergunst startte met onze merrie Comtesse (V.Don Schufro) voor het eerst in de L1. Dit  resulteerde in het mooie puntentotaal van 199 en 196, waarmee ze Regiokampioene werd in de L1.

Met Cacharel (V.Uptown) startte ze in de L2, hiermee behaalde ze een 4e plaats met 186 en 187 punten, een vierde plaats en reserve om door te mogen naar de Provinciale kampioenschappen.

Met Bonita (V. Quattro) startte ze in de M1, en behaalde 182 en 184 punten, een 4e plaats en een uitnodiging voor de Provinciale Kampioenschappen.

Ik had Zigeuner gestart en haalde in de Z1 191 en 206 punten, een 3e plaats en reserve om door te mogen naar de Provinciale.

 

Leerlinge Thara behaalde een mooie 3e plaats in de L2 en mag ook door naar de Provinciale Kampioenschappen.

 

Serena heeft een dag later Bonita gestart in Hazerswoude, waar ze wederom een mooie 182 en 184 punten behaalde.

 

Onderstaand het filmpje van Serena met Comtesse in de L1.

 

Vorige week heeft Luc van Moorsel voor het eerst op Ebony (V. Sir Donnerhal) gezeten. Luc is heel handig in het beleren van jonge paarden en doet alles zelf. Na 15 minuten liep Ebony supernetjes in stap, draf en galop rond, zonder een bok gegeven te hebben. Luc vond hem "vet" om te doen en had veel plezier om de werklustige, ijverige Ebony te rijden.

Daarna heeft hij Dametje (V. Ziesto) gereden. We hadden nog niet los gereden op haar. Na 20 minuten liep ook zij met veel takt en oprichting netjes rond.

 

Zondag 5 februari had Serena Vergunst met onze Bonitamunde (V.Quattro) regio kampioenschap klasse M1 in Delft bij manege Prinsenstad. Het losrijden was niet optimaal met 15 man in de 20 x 40 bak. In de proef had ze Bonita heel goed aan het lopen, helaas slopen er een paar kleine foutjes in, ze behaalde 180 en 181 punten met een 5e plaats en hiermee 2e reserve als afvaardiging naar de Nationale Kampioenschappen in Ermelo.

Serena reserve-kampioen klasse L1 met Comtesse bij Regio Kampioenschappen

 

Bij de Regio Kampioenschappen in Delft, zondag 19 februari is Serena met onze Comtesse (Don Schufro x Gravin) reserve kampioen  in de L1 geworden met 191 punten. Comtesse toonde een zeer goede instelling en liet zich zeer goed bewerken door Serena. Het was een plezierige proef om naar te kijken. Hoewel het pas de derde wedstrijd was die Serena reed met Comtesse liep ze een zeer constante proef.

Eerste werd Geert Hofland met Churchill.

 

Bij Manege Hestar hebben leerlingen Niels en Els van Oort goed gereden.

Niels behaalde met zijn pony 196 en 192 punten, Els behaalde 188 en 186 punten

22 februari hebben we onze vrolijke, speelse ruin Dubai (Lupicor x Libero H x H.Alme Z) verkocht naar een stoeterij in Duitsland. Dubai is 4 jaar oud, we hebben hem netjes aangereden en hij was klaar om de sport in te gaan. Vrijspringen deed hij zeer goed, we hebben een paar keer wat sprongetjes onder het zadel gemaakt, wat ook veelbelovend lijkt.

Hopelijk gaat hij het goed doen bij zijn nieuwe eigenaar en zullen we in de sport nog van hem horen.

 

Donderdag 1 maart a.s. hebben we bij ons een longeerclinic van Lammert Haanstra, georganiseerd door de fokvereniging VWF.

Lammert zal bij drie paarden van verschillende leeftijden/niveaus de mogelijkheden van longeren tonen en tips geven hoe je het paard beter kan laten lopen/bewerken aan de longe.

Als je hier bij wilt zijn, kan je je opgeven via 06-51507908 of info@vwf.nl. Kosten zijn € 5,- voor VWF leden, € 2,50 voor jeune VWF leden en € 10,- voor niet leden

EL NINA EN VIVAMUNDE ZADELMAK

 

Afgelopen week is Luc 3x geweest en El Nina (merrie van Vigaro x Libero H) en Vivamunde (Vleut x Furioso II) zijn netjes zadelmak. We hadden ze zelf al netjes aan de (dubbele) longe, ze waren gewend aan de bijzet en we hadden al een paar keer gehangen, wat ze allemaal makkelijk accepteerden. Ze zijn dan ook al veel in handen geweest de afgelopen 3 jaar, waar je toch wel heel veel gemak van hebt.  De eerste keer waren de merries allebei wat overdonderd, maar wel superbraaf. Luc heeft ze de eerste keer al gestapt/gedraafd en gegaloppeert. Onvoorstelbaar hoe snel ze de dingen snappen en progressie maken. De derde keer stonden ze netjes stil met op- en afstijgen en zochten hele stukken al netjes de hand op tijdens het rijden. Ook op het been reageerden ze heel goed. Heerlijk zo een handig iemand als Luc van Moorsel zo de eerste paar keer voor je jonge paarden. Alles gaat op een speelse manier en hij geeft de paarden veel vertrouwen en laat ze fijn in hun waarde.

Ebony (hengst van Sir Donnerhal x Farrington) rij ik zelf en doet het heel fijn, hij heeft veel go over zich en een makkelijke houding.

Dametje (merrie van Ziesto) is nog wat heet, en is onvermoeibaar, Luc heeft haar diverse keren gereden. Afgelopen week heb ik er zelf even opgezeten, nadat Luc haar gereden had. Ze vond het best spannend (en ik ook!) en liep in het begin met een bolle, gespannen rug. Gelukkig ontplofte ze niet en na een paar rondjes voelde je haar gaan ontspannen en zakte de rug weer.

 

Serena heeft vandaag, 1 april, goed gereden bij stal Groene Woude in Hazerswoude Dorp. Met Comtesse had ze in de L2 198 en 189 punten. Ze reden twee mooie proeven, met nog een paar spanningsfoutjes, maar voor de eerste buitenwedstrijd was Comtesse verder heel braaf. Met Bonita haalde ze een mooie eerste plaats in de M1 met 202 punten en in de andere proef 189 punten. Met losrijden was Bonita aardig wakker, maar liet zich wel fijn rijden. In de proeven gedroeg ze zich grotendeels netjes en Serena reed twee mooie proeven met haar. Een mooie afsluiting van de M1 en met 12 winstpunten totaal op naar de M2.

 

Zaterdag 14 april was er bij manege Prinsenstad in Delft VWF vrij springen. We hadden El Nina (Vigaro x Libero H) ingeschreven. We hebben haar half maart pas uit de opfok gehaald, dus ze had nog niet vaak losgesprongen. Op de trailer, met laden en met opzadelen was ze superbraaf, heerlijk een paard dat lekker stilstaat met opzadelen!

In de baan vond El Nina het behoorlijk spannend. Thuis springt ze super fijn los, maar ze was best wel gespannen door al het publiek, de kleurtjes van de hindernissen en alle drukte in de baan. De gespannenheid kwam in enkele sprongen ook tot uiting, wat de jury ook als commentaar gaf. Je weet nooit hoe de jonge paarden, voor het eerst op vreemd terrein, reageren op nieuwe situaties. El Nina deed wel super haar best en had een paar mooie sprongen erbij, de jury beoordeling was erg laag naar verhouding hoe ze sprong. Wij waren blij met onze merrie, en het was een goede ervaring op een andere lokatie.

 

VAN BEMMELENBOKAAL PAARDEN VOOR SERENA VERGUNST MET COMTESSE EN VAN BEMMELENBOKAAL PONIES VOOR ISABELLE NOIJAMET GUP (FRAPANT)

 

Zondag 15 april werd in Hazerswoude Rijndijk bij manege Xenophon de van Bemmelenbokaal verreden. Een populaire wedstrijd in de regio, waar degene met de hoogste punten verreden in de eerste proef  zowel bij de paarden al bij de ponies de van Bemmelbokaal kan winnen.

Serena reed met onze Comtesse (V. Don Schufro) een nette eerste proef in de L2, de tweede proef ging nog wat beter, toen was de spanning bij Comtesse eraf. De tweede proef werden de punten na de rubriek bekend gemaakt, eerste plaats met 208 punten. De prijs van de eerste proef werd smiddags pas bekend gemaakt, degene die de hoogste punten had van de hele dag, kreeg de van Bemmelenbokaal en een deken.

Isabel Noija reed met onze C-pony Gup in de B haar tweede wedstrijd. De eerste proef ging heel netjes, de tweede proef was iets “braver”. Bij de tweede proef was ze eerste met 187 punten. Ook zij moest smiddags te paard (pony) terugkomen voor de prijsuitreiking, dat betekende dat ze in ieder geval eerste was geworden in de B.

Tijdens de prijsuitreiking kon Serena met Comtesse naar voren komen, yes, de van Bemmelenbokaal gewonnen. En bij de ponies………..Isabel met Gup, echt superleuk en knap gereden van beide amazones. Serena had 202 punten en Isabel 188, iedereen was supertrots en de paarden een deken rijker.

Serena had onze Cacharel (V.Uptown) gestart in de L2 en behaalde ruimschoots haar laatste punten door 189 en 190 te rijden, volgende wedstrijd op naar de M1

Zondag 22 april reed Serena met Comtesse de L2 uit bij manege Hestar in Leidschendam. In de eerste proef behaalde ze 202 punten, de tweede proef 204 punten. Een mooie gelijkmatige proef. Het ging snel met Serena en Comtesse in de L2, de volgende wedstrijd gaan ze M1 starten.

Leerling Niels Schonewille reed met zijn pony ook heel goed, bij de vorige wedstrijd was hij al Z startgerechtigd geworden met 204 en 209 punten. Ook nu bij Hestar reed hij  twee nette proeven met 194 en 198 punten als resultaat.

Leerling Priscilla v.t.Schip had ook goed gereden en behaalde met haar nieuwe paard 2 winstpunten in de L1.

 

Vrijdag 20 april is ons merrieveulen van Millie (V.Sir Donnerhal) geboren.

Om 20.00 uur liep ik naar Priscilla, om haar te helpen haar paard uit de veewagen te lossen. Millie was 1 dag over tijd, en zag er de hele dag al naar uit dat ze vandaag moest veulenen.

Toen ik door de stal liep zag ik dat ze had liggen rollen en stond zachtjes te hinniken en naar achteren te kijken. Ik deed de geboorteband af en de staartbandage om, belde Bert dat Millie ging beginnen en liep naar Pris om haar te helpen met lossen.

3 minuten later liep ik terug door de stal, Millie lag met een grote rode bal achter haar, verdorie, een red bag, de placenta had losgelaten, en het veulen zou geen zuurstof meer krijgen. Ik holde naar de keuken en riep Bert, hij rende hard achter me aan naar Millie. In de box stak hij gelijk zijn nagels door de bal zodat die klapte en het vruchtwater eruit liep. De voorpootjes en het neusje staken er uit. Millie kreeg al snel een wee, waarbij Bert het veulen in 1x tot over de flank eruit kon trekken. Het veulen was helemaal slap en het koppie hing erbij, er zat geen leven in. Ik haalde snel koud water, wat Bert in het oor spatte, waardoor je weleens (zeker bij lammetjes) reactie krijgt. Ik ging achter het veulen zitten en deed hartmassage. Na een paar seconden ging de borstkas ineens iets omhoog.

Wij doorgaan en hij ging een paar keer omhoog. Wij weer doorgaan, en ik voelde zo een hartslag onder mijn handen in de borstkas komen. Yes, ze was weer op deze wereld. We gaven elkaar en het veulen een zoen en pinkten een paar tranen weg van de emotie en inspanning. Daarna ging alles heel voorspoedig. Ze was heel snel helemaal bij en super tierig. Ze stond met een kwartier, we gaven een flesje, en anderhalf uur na de geboorte stond ze zelf te drinken en kwam de nageboorte eraf. De navelstreng was vrij lang afgebroken, volgens mij was hij al afgebroken toen het veulen uit de merrie kwam, maar inmiddels is de navel mooi opgedroogd en zal er tzt wel afvallen.

Het was best een stress toestand, maar achteraf een hele mooie ervaring met gelukkig een heel goed resultaat.

Een red bag is levensbedreigend voor een veulen, we hadden tijdens de theorie-avond van Paul de Vries en nog een dierenarts uitgebreid gehoord hoe het in elkaar steekt en Lidy Moesman, een vriendin van ons had het ook een keer meegemaakt met een geboorte bij haar. Zij had alles uitgebreid verteld, wat wij hadden onthouden, en gelukkig net op tijd waren om toe te passen. Zo zie je hoe belangrijk het is dat je bij een geboorte aanwezig bent, ben je 2 minuten later, dan had het veulen niet meer geleefd.

 

Donderdag 10 mei hebben we een boerenfox pup gekocht en opgehaald, dichtbij Zwolle. We hebben onze boerenfox Mollie nog, die inmiddels 13 jaar is. Foxy is onze nieuwe aanwinst, Mollie kan haar nu nog mooi opleiden hoe ze mollen en muizen moet vangen. Marian had de eerste dag een muis gevangen voor haar, waar ze gelijk fanatiek in beet, dus het zit er wel in!! Het is een lekker vrolijk hondje, de rottweilers accepteren haar ook al prima, hoewel Bessie af en toe nog een beetje lomp met haar omgaat.

28 april is Oprah haar merrieveulen van Charmeur geboren. De geboorte ging uit het boekje, Bert moest iets helpen trekken, want het veulen had behoorlijk brede schouders, maar toen die erdoor waren ging alles voorspoedig.

Het is een sterk gespierd veulen die mooi correct op de benen is en lekker wakker is. Ze heeft een mooi koppie met uitstraling.

 

We hebben Milli dit jaar gedekt door Lord Leatherdale en Oprah wordt gedekt door Johnson.

Vrijdag 4 mei zijn Peter (Bert zijn zoon) en Judith in de huwelijksauto gestapt.

Het was een mooie dag die begon met het trouwen bij het Huygens Museum in Voorburg en werd afgesloten met een feest bij Vlietzicht in Rijswijk.

Judiths dochter Jaimy was bruidsmeisje, tesamen met haar twee nichtjes, zoontje Joshua was mooi aangekleed en gedroeg zich super.

Inmiddels zijn Peter en Judith alweer terug van hun huwelijksreis naar Mykanos en genieten na van de mooie herinneringen van de gezellige dag.

Comtesse en Cacharel in de prijzen

Serena doet het goed met Comtesse (V.Don Schufro) en Cacharel (V.Uptown) in de M1.

Met Comtesse 2x gestart en met  196, 190,  193 en 181 op 5 winstpunten.

Met Cacharel 2x gestart en met 200, 193, 185 en185 al op 5 winstpunten.

 

Afgelopen zondag gestart voor de Palensteynruiters bij de Zuid-Holland Cup in Rotterdam (zie filmpje) met de merrie Comtesse,  met een resultaat van 186 punten.

 

Daphne Hennink had voor het equipe een superscore van 228 in de Z, waarmee ze de eerste plaats behaalde. Als equipe zijn we als 15e geëindigd van de 40 deelnemers, jammer, net een paar puntjes te weinig!!

 

Filmpje Serena met Comtesse in Rotterdam:

Vivamunde stermerrie en geslaagd voor de EPTM test

Donderdag 31 mei was het eindexamen van de EPTM 5-weekse merrietest in Sleen. Twee maanden geleden hebben we onze bijna 3-jarige merrie Vivamunde (V.Vleut x Furalmunde (Furioso II x H.Alme Z) verkocht aan mensen in Utrecht. We hadden haar opgegeven voor de EPTM 5-weekse test (ze was al zadelmak) in Sleen. De nieuwe eigenaren vonden dit een goed idee en hebben de test gewoon doorgang laten vinden onder hun naam.

Viva liet zich goed bewerken, maar had op de dag van het examen een iets mindere dag, de vermoeidheid van de afgelopen 5 weken ging haar parten spelen. Desondanks haalde ze een mooie 75,5 punten, waarmee ze geslaagd was voor de EPTM test. Aansluitend was er KWPN stamboekkeuring, waarbij ze tevens het sterpredikaat ontving. Een super succes voor de nog jonge merrie (ze moet in juni 3 jaar worden). In juli zal ze zich presenteren op de Centrale Keuring in Utrecht, hopenlijk zal ze daar het predikaat keur en tevens elite behalen (ze is reeds PROK goedgekeurd). We wensen de nieuwe eigenaren heel veel plezier met de vrolijk E.Vivamunde.

Foxy is dikke maatjes met Bessie en ze stoeien er aardig op los. Bessie is (meestal) heel voorzichtig en goeiig met haar. Na afloop lekker uitrusten bij de baas!

 

Luc van Moorsel met Dametje (Ziesto x Duntroon), 4 maanden zadelmak. De superhete Dametje gaat het stukje bij beetje beter doen.

 

Zondag 17 juni hadden we een clinic bij manege Groene Woude in Hazerswoude Dorp van Alex van Silfhout.

Het was superleuk en heel leerzaam. Ik had al een tijdje niet gelest en kon het goed gebruiken. Alex gaf hele goeie tips om mijn wissels beter te krijgen en pakte in het rijden direct de finesses eruit waardoor alles veel makkelijker en beter ging. Zigeuner (V. Royal Dance) zette zich goed in en we hebben heel fijn gereden.

Onze driejarig hengst Ebony (Sir Donnerhal x Farrington) doet het superfijn.

Hij is tot nu toe erg braaf als hengst, hij loopt bij de rest in de molen, is rustig als de merries (en veulens) langslopen en braaf met rijden bij andere paarden. S Middags loopt hij lekker een paar uur op het weiland.

Het is een plezier hem te rijden, hij is fijn lichtvoetig en heeft een heerlijke grote, mooie opwaartse galop.

Serena heeft zaterdag 30 juni fijn gereden met Comtesse in de M1, 183 en 186 punten bij de kringkampioenschappen. Ze was 4e van de kring en mag door naar de Regiokampioenschappen 10 augustus in Maasdijk. Cacharel had een paar kleine foutjes in de proef, maar had toch een nette 177 en 183 punten en is tweede reserve om door te mogen naar de Regiokampioenschappen.

Vrijdag 5 juli was PAVO Cup bij de Centrale Keuring in Heerjansdam. Serena reed voor ons met Comtesse (V.Don Schufro) mee. De merrie gedroeg zich met rijden voorbeeldig en Serena stelde haar heel netjes voor. We kwamen helaas een paar puntjes tekort om een afvaardiging te krijgen, maar eindigden als 8e van de 19 deelnemers. Het was voor zowel Serena als Comtesse een goede oefening op een mooi terrein met ideaal weer.

 

Afgelopen weekend heeft Serena goed gereden. Met Bonitamunde in de M2 6 winstpunten (4 starts), met Cacharel 2 winstpunten in de M1 (nu totaal 8). Isabel met onze pony Gup 3 winstpunten (4 starts). 

We zijn erg blij met onze amazones!

Roland Klop heeft de tweejarige hengst Flexibel (V. Royal Dance x Farrington)gekocht. Dit als cadeautje voor zijn vrouw Priscilla. We wensen hun heel veel plezier met de vrolijke Flexibel en vinden het leuk dat hij (voorlopig in ieder geval) in de buurt blijft.

 

29 juli is Serena met Comtesse M2 geworden met een mooie 198 en 195 punten bij de wedstrijd in Hazerswoude-Dorp met twee eerste plaatsen. Op naar de regio kampioenschappen die 10 augustus in Maasdijk gehouden worden!

Met Bonitamunde haalde Serena 195 en 187 punten met een 1e en 2e plaatsing.

 

Het weekend ervoor reed Isabel met onze pony Gup 3 winstpunten en is L geworden.

Zaterdag 11 augustus is Serena  4e geworden met Comtesse in de M1 bij de Regiokampioenschappen en mag naar de Nederlandse Kampioenschappen in Ermelo!

Vrijdag hadden we onderweg veel tegenslag, op een smal weggetje was vlak voor ons een vrachtwagen zijn lading verloren, waar we 10 minuten op hebben staan wachten, er kwam geen beweging in dus we besloten een omweg (van 10 minuten) te nemen. Vlakbij het wedstrijdterrein stond een vrachtwagen op de dijk, die niet goed wist hoe hij achteruit moest rijden, wat veel tijd kostte. Comtesse was door dit alles flink druk geworden op de wagen, ze kan toch al niet goed wachten! Al met al hadden we meer dan een half uur vertraging en heeft Serena maar een kwartiertje los kunnen losrijden. Ze reed een voor het oog nette proef, die nog niet geheel aan haar

been was en Comtesse bokte een keer in galop. Een uiteindelijke 8e plaats, de beste 11 mochten de dag erna overrijden. Zaterdag besloten we onze pony Gup mee te nemen, als Serena over moest rijden, zou Comtesse de hele dag op de trailer moeten staan. Aangezien ze alleen erg ongeduldig is was dit niet zo een rustgevend idee. Met Gup erbij ging het super, gelukkig maar, we reden om 09.00 uur weg en waren om 19.00 uur pas weer thuis.

Serena reed `s ochtends een goede proef, 192 en 194 punten, een mooie 6e plaats. Om 15.00 uur moest ze overrijden. Intussen was de kur op muziek voor de Z2 begonnen. Comtesse schrok even toen de muziek keihard begon te spelen vlak achter haar tijdens het losrijden, maar gaf er verder niet veel om.

Het was een nette proef, mooi constant tempo, goed voor 62,33%.

Dit betekende een hele mooie 4e plaats en een uitnodiging voor de Nederlandse Kampioenschappen, de Hippiade!

 

Onze 26-jarige stammoeder Furalmunde (Furioso II x H.Alme Z) is er nog best aan. Desire verzorgt hem elke dag netjes en Furore glimt de pan uit. Altijd een harde, sterke merrie (17 veulens gehad) met een super betrouwbaar, lekker eigenwijs karakter.

 

Zondag 26 augustus is Serena startgerechtigd Z geworden met Bonitamun de (V. Quattro). In haar laatste M2 wedstrijd, behaalde ze 198 en 201 punten (ze had nog maar 1 puntje nodig).

Leerlinge Priscilla maakte haar debuut met haar Gribaldi schimmel in de L2 met 186 en 204 punten. Leerling Niels Schonewille is met zijn pony Z2 startgerechtige geworden.

 

Maandag 24 september de beide merrieveulens Halloween (Charmeur x Duntroon) en Hilli (Sir donnerhal x Farrington) afgespeend. Alles liep zeer goed, ze waren eigenlijk best rustig, en de moeders ook Vandaag wel dikke uiers, maar dat hoort erbij, lekker veel laten lopen, zodat het weer wat slinkt.

 

Zondag 20 oktober hadden we ons grote evenement VWF dressuur / manege de Prinsenstad om de Kalfsbeek dressuur bokaal. Tesamen met manege de Prinsenstad hadden we het grote evenement georganiseerd. Het liep allemaal heel fijn, er was erg veel publiek en we hadden een fijne jury aan Johan Hamminga en Thamar Zweistra. Er waren veel goede driejarige paarden, en het was onvoorstelbaar hoe makkelijk de paarden over de gehele linie zich zo braaf rond lieten sturen in de toch wel erg imposante omgeving, met veel publiek vlak langs de ring en veel herrie.

Wij hadden onze driejarige hengst Ebony (Sir Donnerhall x Farrington) meelopen. Hij gedroeg zich superbraaf op de trailer en met laden. Serena stelde hem heel netjes voor. In de baan is het best wel zwaar met vrij veel draf- en galopwerk en eigenlijk hadden we net iets te lang losgereden. Ebony liet zich heel netjes zien en we eindigden in de eerste helft van de 90 deelnemende paarden. Een zeer goede ervaring voor hem en hij heeft erg veel geleerd van zijn eerste officiële uitstapje.

 

Copyright © 2008-2019 “Paarden Fokkerij Pleunis”

Alle rechten voorbehouden

Webdesign en onderhoud Jol@nda Weijers