De lezing van Leendert Jan Hofland was heel interessant.
Hij vertelde dat Osteochondrose een storing in de omzetting van kraakbeen in been is.’ Deze storing is te onderscheiden in OC en OCD. OC (osteochondrose) is een afvlakking op de gewrichten. Bij OCD (osteochondrose dissecans) is een chip zichtbaar op de gewrichten.
Waar ontstaat osteochondrose?
Osteochondrose kan voorkomen in alle gewrichten van het paard. De knie en het spronggewricht zijn de gewrichten waar OCD het meest in voorkomt.
Het onstaat op het gewrichtsvlak of op de groeischijven. Door een verstoring van de omzet van kraakbeen naar been onstaat een verdikking op het bot. Hierdoor ontstaat er een doorbloedingstoornis waardoor het kraakbeen kan gaan loslaten. Verkalking is veelal een gevolg, waardoor de chip hard wordt. Het verkalken is trouwens typerend voor paarden. Aan de buitenzijde van het paard is OCD vaak te herkennen aan met vocht gevulde gewrichten.
Opereren
Het ontstaan van OC en OCD is een dynamisch proces. OCD kan ontstaan tot een leeftijd van 18 maanden, tot die tijd kunnen aanwezige OCD’s ook weer verdwenen zijn. Dit heeft te maken met het groeiproces van de paarden. Je kan een jong paard ev. opereren, voordeel is dat een jong paard nog kraakbeen vormt, waardoor er een grotere kans op herstel is.
Een paard kan kreupel zijn op een OCD, maar dit hoeft niet altijd.
Classificatiesysteem osteochondrose
De systemen voor classificatie van osteochondrose zijn veranderd in de loop der jaren. Nu wordt er geclassificeerd in de vorm van letters. A, B, C, D en E.
Voorkomen van osteochondrose
Door selectie en opfok zou je in de meeste gevallen osteochondrose kunnen voorkomen.
Selectie door te fokken met vader en moederpaarden die OCD vrij zijn.
Beweging
Veel beweging in de eerste 12 maanden van het veulen is belangrijk. De ondergrond dient niet te zacht te zijn, in een potstal zakken de veulens vaak weg. Bij een hardere bodem kunnen de hoeven opdrogen, en is er voldoende overzicht om de stand van de voeten te zien. Daarbij kan een voerbak die hoger hangt voordelen opleveren i.v.m. met het voorkomen van graasvoetjes (het ongelijk belasten van de voorbenen, waardoor standsafwijking ontstaat).
Voeding
Een brok met de juiste samenstelling is aan te bevelen voor de opgroeiende veulens (en uiteraard de drachtige merries). Indien mogelijk is het verstandig om je paard pas uit te scharen wanneer hij/zij een jaarling is.
LEZING BEN HORSMANS 10 FEBRUARI 2009: ENDURANCE EN EMBRYOTRANSPLANTATIE
10 februari hebben we aansluitend aan de ledenvergadering van de VWF een lezing bij ons gehad van dierenarts Ben Horsmans. Ben Horsmans was teamveterinair tijdens het Wereldkampioenschap voor endurancepaarden in Maleisie.
Het Nederlandse team bestaat uit 5 amazones. In totaal komen 133 combinaties aan de start uit 33 landen. Een zeer groot internationaal evenement. Mede de koning van Maleisië is de grote initiatiefnemer van dit grootse evenement in Maleisië. En dat blijkt ook wel uit de hele entourage. Kosten nog moeite zijn gespaard om dit evenement aanzien te geven en het iedereen naar de zin te maken. De koning van Maleisië is zelf ook van start gegaan, maar heeft de wedstrijd niet uit kunnen rijden.
Een endurance wedstrijd is een parcours over 160 km. De toegestane tijdslimiet is 13 uur en 2 minuten (zonder rusttijd). De minimale snelheid is 12 km/u en de leeftijd van de paarden moet minimaal 7 jaar zijn. In deze wedstrijd is een prijsverdeling van 100.000 dollar verdeeld over het individuele kampioenschap, 80.000 dollar voor het teamkampioenschap en 20.000 dollar voor het paard met de beste conditie.
De paarden zijn 2,5 week voor aanvang van de wedstrijd al naar Maleisië vertrokken.
Het klimaat in Maleisië is zeer warm (gemiddeld 30 graden Celsius) en heeft een hele
hoge luchtvochtigheid (80%-
Een “truc”, die veel professionele landen zoals Bahrein, Qatar, Dubai, Verenigde Arabische Emiraten, toepassen is om het paard te leren plassen op commando. Als een paard plast daalt namelijk de pols.
Zo’n 60% van de paarden is afgekeurd. Meestal wordt een paard afgekeurd omdat een dierenarts dat gewoon beter vind. Het welzijn staat voorop. En over het algemeen wordt dat dan ook direct zonder tegenspraak geaccepteerd. De uiteindelijke winnaar kwam nog zeer fris over de finish. De 5 Nederlandse deelnemers hebben geen van allen de finish gehaald. Maar zijn wel een enorme ervaring rijker zo ook het hele begeleiden team.
Tot slot is het belangrijk als je deel wilt nemen aan dit soort wedstrijden, maar dit geld eigenlijk ook voor andere disciplines is om je paard zo goed mogelijk (te leren) kennen. Zelf je paard controleren, weten hoe je je paard het beste tot rust brengt, weten wat je je paard moet voeren etc.
Het tweede gedeelte ging over Embryotransplantatie bij paarden.
Eerst vertelde Ben Horsmans een verhaal over problemen met drachtig worden. Vervolgens was er een bijzonder interessant filmpje over het verwijderen van cysten. Cysten beperken de doorgang van sperma en het ontwikkelen van de vrucht in de baarmoeder. Verwijderen is afhankelijk van de plaats en grootte van de cyste. Op de video was te zien dat het verwijderen gebeurde d.m.v. een soort pipet waar een draad doorheen loopt die om de cyste heen wordt gewerkt en d.m.v een stroompje wordt de cyste losgebrand. Een lastig klusje dat door meerdere dierenartsen tegelijk moet worden uitgevoerd. Maar geeft uiteindelijk wel een goed resultaat met een zeer minimaal litteken.
Embryo transplantatie in de praktijk. Ben Horsmans is verbonden aan het Animal embryo Centre te Maria Hoop (Limburg). Dit bedrijf is gespecialiseerd in ET bij paarden. Zij hebben ook ongeveer 200 draagmoeders.
Het proces ET begint bij het spoelen van de merrie. De eisprong bepaald het moment van spoelen. Als alles goed is en de bevruchting heeft plaatsgevonden kan het worden ingebracht in een geschikte draagmoeder. Een draagmoeder moet aan de volgende eigenschappen voldoen: braaf karakter hebben, liefst 1 x een veulen hebben gehad (grotere spenen). In de regel zijn het vaak dravers die worden ingezet.
Een eitje kan eventueel worden ingevroren, maar dit is een hele speciale methode anders gaat de eicel kapot.
Ben Horsmans heeft zelf een veulen gefokt dat bij de geboorte eigenlijk al 6 jaar oud was. De eicel is namelijk 5 jaar lang ingevroren geweest!
Voor meer informatie over beide onderwerpen willen wij u graag naar de volgende sites verwijzen:
http://www.animalembryocentre.com/home.html
Woensdagochtend 18 maart om 00.30 is ons eerste veulen geboren. Ebony (Sir Donnerhal x Millie keur/sport) (Farrington x Lorenz x Doruto) is een mooi hengstveulen met een mooi koppie en hele lange benen. Met de geboorte is alles goedgegaan gelukkig en moeder Millie is heel erg gek met haar veulen.
Het veulen is 11 dagen te laat geboren, dus Millie heeft ons aardig poosje in spanning gehouden.
Het is een heel lief veulen, die het heerlijk vind om te kroelen, maar als hij los is zijn moeder al aardig achter hem aan laat rennen, dan is hij behoorlijk tierig.
Zaterdagochtend 11 april om 01.30 uur is Lulanne (Libero x H.Alme Z) haar merrieveulen geboren.
Het veulen is 7 dagen te vroeg geboren Met de geboorte liep alles zeer voorspoedig.
Het veulen van Vigaro (Tangelo v.d. Zuuthoeve x Renville)is een correct gebouwd, zeer sterk merrieveulen. 15 minuten nadat ze geboren was stond ze al en ook het drinken ging haar behoorlijk snel af.
Haar eerste dag buiten, 34 uur oud
In april organiseerden we met de fokvereniging VWF een fokkerijcusus. De eerste avond was bij ons thuis. (Dieren)fysiotherapeute Solange Schrijer en KWPN medewerkster Ine van Deurzen hielden een interessante lezing over het exterieur en de bespiering van het paard. De tweede avond was bij springruiter Jeroen Heijmans in Woubrugge. Hij stelde eerst 3 paarden aan de hand voor, waarna ze onder het zadel over enkele hindernissen getoond werden, zodat de verschillende manier van springen besproken werd.
De derde avond was bij dressuurruiter Ton de Kok in Nootdorp. Eerst werden vier paarden aan de hand besproken, waarna ze onder het zadel getoond werden en Ton tips gaf om de paarden beter te laten lopen.
Kelly, onze stagiare uit Deurne, reed Zigeuner (V. Royal Dance), die zich goed liet zien en een duidelijk verschil liet zien hoe een paard aan de hand beoordeeld wordt en onder het zadel toch weer een heel ander beeld geeft.
Zigeuner geniet van zijn weidegang, nadat we in april voor het eerst in de M mochten starten. De eerste wedstrijd reden we bij manege Hestar in Leidschendam, waar we de tweede proef 190 punten behaalden. Een week later, eind april hebben we gestart bij het Amalia concours in Hazerswoude Dorp, waar we de eerst proef 188 punten haalden en de tweede proef 191. Niet onverdienstelijk voor de eerst paar keer.
Voorlopig weer even geen wedstrijden, we blijven thuis totdat Oprah en Furore hun veulen hebben.
Dinsdagnacht 19 mei jl. is het bruine hengstveulen Edison geboren.
Edison is één van de eerste afstammelingen van de hengst Ampere (Rousseau x Flemmingh)uit de elite merrie Oprah (Duntroon x Flamingo).
De birth singel waarschuwde ons weer netjes op tijd, en alles liep gelukkig zoals het hoort.
Edison is een mooi hoogbenig hengstveulen met veel front en een klein mooi koppie erop.
Meer foto`s zijn te zien bij "veulens 2009".
Zondag 24 mei hadden we met onze rottweiler van 16 maanden Calla (Happy van Hoeve Laagveld) onze eerste exterieurkeuring. Het was de jaarlijkse rottweilerclubdag, die gehouden werd in Ridderkerk. Er waren zo een 250 rottweilers uit diverse landen, Italie, Denemarken en Engeland, om er maar een paar te noemen. Het was stikheet voor de honden, diverse fokkers hadden een partytent meegenomen om onder te schuilen, andere liepen met een grote paraplu. We deden mee met de jeugdklas teven.waar zo een 35 honden voor ingeschreven waren.
Calla gedroeg zich netjes, wou alleen niet achterin haar bek laten kijken naar de kiezen (aangezien ik geen ervaren voorbrenger bij honden ben, hadden we dit ook niet geoefend). Zo waren er nog een paar dingen, die ik niet wist, ga beslist een cursus ringtraining volgen.
Om te mogen fokken moet je o.a. 2x een kwalificatie Zeer Goed behalen.
De keurmeester was een Duitse man, de meeste dingen die hij noemde kon ik aardig volgen. Als positieve dingen ving ik op dat hij veel dingen krachtig vond, met een mooie vacht en een goede conditie en ruim gangwerk. We kregen als kwalificatie "Zeer Goed", waar ik heel blij mee was, Misschien met wat meer ervaring mijnerzijds zit er nog wel meer in, dus we gaan oefenen!!
Maandagavond 8 juni om 00.00 uur ging het alarm. In de stal aangekomen was het water net gebroken bij Furore (22 jaar). Ze ging een paar keer liggen, waarbij er een wee kwam, de twee voetjes en het neusje waren gelukkig in zicht, maar het wou net niet over het koppie heen gedrukt worden. Bert hielp door in een wee het veulentje in de goede richting te houden, en in 1 wee knalde het veulen eruit. Ouwe Furore had echt nog veel kracht. Rustig de stal weer uit, anders zou ze gelijk opspringen, haar kennende. Ze bleef 5 minuten liggen (lang voor haar doen), sprong op en ....ging weer lekker verder eten!!! Het veulen stond met een half uur en met twee uurtjes had het merrie veulentje van Vleut haar buikje lekker vol. De nageboorte was ook een half uurtje na de geboorte eruit, de ouwe had het weer netjes gedaan, haar 17e veulen!!, routine klus.
De kleine met als vader Vleut is een flink ontwikkeld merrieveulen, die in haar doen en laten veel bloed vertoont en heel erg brutaal is en voor niets en niemand bang is. Ze kan echt hard en vlug draaien, maar ook fijn draven met oprichting.
Bij veulens 2009 staan nieuwe foto`s van de veulens
Zondag 5 juli zijn we naar crosstraining gegaan in Moordrecht. Shanouk springt Aquila 1x in de week en we dachten dat het een goede oefening voor Aquila zou zijn. Michiel Brons gaf les aan een beginnend clubje van 5 combinaties. Eerst moest iedereen tussen de boomstammen en het water doorstappen zodat de paarden vertrouwd werden met het terrein. Vervolgens wat loswerken in draf en galop, waarna ze een kuil in en uit moesten en aansluitend wat boomstammen sprongen. Aquila pakte het superbraaf aan en Shanouk gaf hem mooi vertrouwen, door rustig overal door en over te rijden.Ook het water ging hij best snel in, toen hij het eenmaal kende kon Shanouk hem elke keer makkelijk erin en eruit rijden. Hij liet zich goed wegrijden bij de andere paarden en vond het wel gezellig om te doen.
Het was een hele goede ervaring waar hij veel geleerd heeft.
Zaterdag 4 juli zijn we naar de veulenkeuring in Hoofddorp gegaan met Millie (V.Farrington)
en Ebony (V.Sir Donnerhal). Ze vonden het wel wat en waren lekker wakker. In de eerste
ronde liet Ebony zich goed zien en we mochten door naar de finale. De finale was
op het grote springterrein met de witte zandbodem en grote tribune, best imposant.
Alle uitgenodigde 18 veulens (spring-
Het was wel een leuke dag met mooi weer, veel fans, en Ebony heeft er weer veel van geleerd
Bij de Centrale KWPN Keuring van Zuid-
24 augustus 2009 is Monique Pisart met ons fokprodukt Pablo (Goodwill x Jupperten
(Casimir) Prix St. Georges geworden. Monique heeft Pablo als 4-
Het is een zeer werklustig paard met een heel vriendelijk karakter en Monique is erg blij met hem.
Pablo zijn 1 jaar jongere broer Remy (Partout x Jupperten) loopt momenteel onder
Dineke Verhoog ZZ-
Zondag 6 september heb ik Zigeuner gestart op de Ladies Day in Wassenaar. De wedstrijd was georganiseerd door onze eigen vereniging, de Palensteynruiters.
De dinsdag voorafgaand aan de wedstrijd hadden we gelest bij Frenk Jespers, waar hij heel fijn liep. Het had de vrijdag voor de wedstrijd knap geregend in Wassenaar, maar de wedstrijdbanen lagen er prima bij.
Zigeuner was zoals gewoonlijk erg druk met opzadelen, opstappen en het eerste losrijden. Na een galopje werd hij weer meer ontspannen.
De eerste proef liep hij best fijn, eigenlijk de fijnste proef die we tot nu toe
gereden hebben, we hadden 205 punten in de M1. De tweede proef waren we allebei een
beetje leeg (het was erg warm weer), maar ging toch nog naar tevredenheid, afgezien
van wat slordigheidjes mijnerzijds en we hadden 197 punten. Zigeuner wordt steeds
constanter en over het algemeen meer geconcentreerd, het is elke dag weer een plezier
hem te rijden
Vivamunde kampioen springveulens VWF 2009.
Zaterdag 5 september 2009 was er veulenkeuring van de fokvereniging VWF bij pensionstal
Perkzicht in Nieuwerkerk a/d Ijssel. De rubrieken waren onderverdeeld in dressuur-
Vivamunde gedroeg zich zeer goed. Met vlechten heeft ze geen voet verzet (in tegenstelling tot haar moeder Furalmunde, die het land op wou en geen seconde stil stond). Inladen en vervoer met de trailer ging perfect, bij de manege aangekomen moesten eerst alle veulens achter elkaar rondstappen, zodat de jury bestaande uit Bert Poppelaars en Wilma van Straalen een totaalindruk kregen van alle veulens die meededen.
Daarna moesten de veulens 1 voor 1 de binnenrijbaan in. Wij moesten als laatste en waren bang dat de paarden wat in zouden dutten in de warme binnenmanege. Eenmaal in de ring knalde Vivamunde er echter weer flink op los, ze zette behoorlijke sprintjes in en toonde haar over veel bodem winnende galop. Ook de korte draaien van een barrage liet ze ruimschoots zien. De jury was gecharmeerd van haar en we werden kampioen met een 8 voor de draf en een 8 voor de galop. Het erelint vond ze prachtig en wou het liefst er lekker aan plukken. Het was een gezellige dag met veel publiek en
een uitstekende accommodatie.
Woensdagavond 11 november a.s. organiseert fokvereniging VWF een clinic ‘Exterieur en beweging van het dressuurpaard'. Onder leiding van FRENK JESPERS. De clinic zal bij ons in de binnenmanege gehouden worden.
Aanvang: 19.30 uur
Tijdens deze clinic wordt uitgebreid ingegaan op de invloed van het exterieur van
het paard op zijn beweging en (dressuur)prestatie.
Frenk Jespers zal een viertal paarden
dat aan de hand getoond wordt, beoordelen op exterieur en beweging en daarna zullen
de paarden individueel onder het zadel getoond worden.
Tijdens het rijden zal uitleg gegeven worden wat het verband is tussen het exterieur
en het gaan onder het zadel, en de voor-
Uiteraard is de clinic toegankelijk voor geïnteresseerden, de toegang voor leden
van de VWF is gratis, niet-
In november 2009 heb ik met Bonitamunde (Quattro x Furioso II) meegereden met de Valk Bioderij Cup.
Onze voorbereiding was niet zo super. Ze was een paar weken niet lekker geweest, ik denk dat het veulen haar een beetjes dwars zat, of het wisselen van haar tanden, waar ze druk mee bezig is. Ze wordt ook al aardig zwaar van haar veulen (van Cantos) dat in mei geboren moet worden.
In de week van de Bioderij cup voelde ze weer aardig fit aan, en ik besloot op het laatst haar toch nog mee te rijden.
Thuis is ze heel relaxed met rijden en zoekt de hand heel fijn op. De maandag voor de Bioderij Cup ben ik in een manege hier in de buurt gaan rijden, want was nog nooit ergens anders geweest. Ik was daar in mijn eentje, dus het was er super rustig en ze was heel braaf.
In Gorichem aangekomen bij de Bioderij Cup was ze super relaxed met opzadelen, wel makkelijk een paard dat zo relaxed stilstaat. We waren vrij laat, want de afstand naar Gorichem viel een beetje tegen qua tijd, en we konden eerder starten, dus heb eigenlijk niet losgereden.
We gingen gelijk de rijbaan in, waar ze zich ineens super opgesloten voelde. Ik voelde heel veel spanning opkomen, er was een hoog beschot, waar ze net niet overheen kon kijken, het geroezemoes, de jury in het midden en het paard waar ik mee samen moest rijden draafde al met veel show rond. Al dit alles was Bonita wat teveel en ze ging 2x op haar achterbenen, ik kon haar weer naar voren krijgen, maar ze bleef zeker de eerste 10 minuten aardig gespannen lopen, wat in haar beweging duidelijk naar voren kwam. Toen we bijna klaar waren voelde ik er meer ontspanning in komen, en bij het uitstappen was ze weer relaxed. Ze heeft zich jammergenoeg niet optimaal laten zien en de punten waren niet zo hoog. Het was echter een goede ervaring voor ons beiden en ze heeft veel geleerd in een kwartiertje tijd.
1 december is Edison (Ampere x Oprah (Duntroon) verhuisd naar zijn nieuwe onderkomen in Frankrijk.
Een Engelse vrouw die in Zuid-
Edison stond bij het opfokbedrijf van Bennie Schroder in Lattrop, vanwaar hij vervoerd is met transportbedrijf Potijk naar Frankrijk.
Bennie Schroder was helemaal verbaasd dat Edison gelijk de mega grote vrachtwagen opliep. Hij werd vervoerd in een ruime box, waar hij gelukkig los in kon staan. De rit duurde 11 uur, waaronder een overnachting. De volgende dag belde de nieuwe eigenaresse uit Frankrijk dat hij superfit en braaf de wagen afkwam. De dag erna heeft hij losgelopen met de pony van 12 jaar oud en ze hadden dikke pret en waren superlief voor elkaar. Ook de twee kleine kinderen van de Engelse vonden elkaar wederzijds heel lief en ze konden zo een stuk met hem wegwandelen.
De Engelse vrouw was dolblij met hem en ik denk dat hij een leuke bazin en goed plekje heeft gevonden.
Copyright © 2008-
Alle rechten voorbehouden
Webdesign en onderhoud Jol@nda Weijers