Nieuws 2015

11 Januari 2015 hebben we regiokampioenschappen in Lisse gehad. `s Ochtends hadden we windkracht 8 dus het was een beetje spannend om met de trailer de weg op te gaan. Aangezien het de regiokampioenschappen waren besloten we toch maar te gaan. In de binnenbak was het een flinke herrie met trillende dakplaten. Desondanks gedroeg Dametje zich goed en reed Serena een nette proef in de M2 waarbij ze reserve kampioen werd van kring 1 en door mocht naar de provinciale kampioenschappen.   

 

17 Februari 2015 hebben we algemene leden vergadering van de Fokvereniging VWF gehad.

Aansluitend was er een lezing van dierenarts Sander de Blaauw van DAP Bodegraven. Hij gaf een duidelijke presentatie over embryotransplantatie bij paarden en hij vertelde over het risico van ongelijke voeten bij sport paarden.

Een platte voet geeft een hogere belasting op het straalbeen.
Een platte voet geeft ook een dunne zool, die gevoelig is voor beslag, wat een probleem kan vormen.
Een steile voet gaat vaak gepaard met een weke kogel. Dit geeft een hogere belasting van het hoefgewricht. De hoefsmid moet bij het jonge paard proberen de knieën op gelijke hoogte te krijgen, de steile hoef moet in de hiel zakken.
Oorzaak bokhoef:

•verkeerde ligging in de baarmoeder
•overmatige voeding
•pijn (zoolkneuzing), te hard slijten van de toon op de kleigrond
•graasvoetje (oplossing voerbak op hoogte hangen)

Met 40 personen werd de vergadering en de lezing goed bezocht.

15 Februari 2015 hadden we regiokampioenschappen in Dordrecht Serena reed een goede proef en werd 6e is een sterk deelnemersveld en daarmee 2e  reserve voor de Nationale Kampioenschap in Ermelo.

Maart 2015

Vandaag bij Mariette Kunz en Mieke Ruisaard langsgeweest om Google (Apache x Oprah) weer even te zien. Superblij dat hij bij hun staat, doet het heel goed, krijgt fijn de tijd om te ontwikkelen. Toppie voorgereden door Mieke.

Zondag 12 april behaalde Isabel haar vierde winstpunt in de M met onze Gup. Hij wordt steeds constanter.

 

7 juni is het hengstveulen Kasjmir geboren. Zijn vader is de hengst Apache, zijn moeder is Oprah (Duntroon). Het was een geboorte uit het boekje.

Oprah had sinds twee dagen een heel klein kegeltje aan haar uier. De dag dat het veulen geboren werd, was ze onrustig in het weiland en wou heel graag naar binnen.

Het alarm ging savonds even voor 12 uur af en om 10 over twaalf was het veulentje geboren. Binnen het uur kwam de nageboorte eraf en een kwartiertje later stond het veulen met een grote sprong op en stond lekker te wiebelen, maar bleef staan, totdat hij rond 2 uur de uier had gevonden en lekker heeft gedronken. Het is een heel plezierig veulen, slim, nuchter en lekker speels.

 

Blij met onze twee jaarling merries Joy (V.Ampere) en Jive (V.Ferdeaux).

Ze groeien super en zijn heel fijn van karakter. Blij mee!!   

7 augustus heeft Serena met Dametje (V. Ziesto) gereden op de Provinciale Kampioenschappen in Heerjansdam in het Z1. Dametje was een beetje onder de indruk van de omgeving en sloot zich helaas iets teveel af. Vaak meenemen en veel ervaring opdoen en heel veel vreemde dingen zien.

Met haar eigen paard had Serena heel goed gereden in het ZZ Licht. Ze mocht de tweede dag overrijden, behaalde hiermee de 8e plaats en mocht smidddags kur op muziek rijden. Niet vaak geoefend, maar super geimproviseerd reed ze een nette kur en mag op de Nederlandse Kampioenschappen rijden in Ermelo begin September!

7 oktober 2015 lezing over de Mongol Derby

 

7 oktober 2015 wordt bij ons een lezing over de Mongol Derby gegeven door de Nederlandse deelneemster Catherine Gudde, zij heeft de 1000 kilometer lange Mongol Derby uitgereden. Zij legde te paard de route af die de Mongoolse heerser Dzjengis Khan 800 jaar eerder aflegde.

 

Deze endurancewedstrijd staat bekend als de langste en zwaarste in zijn soort. Tijdens deze race komen de deelnemers aan start op halfwilde Mongoolse paarden van de lokale bevolking, die na iedere 40 kilometer op een wisselstation worden vervangen voor uitgeruste dieren. Tijdens de wedstrijd worden de paarden steeds gecontroleerd door een groep teamveterinairen. Ook de ruiters staan doorlopend onder controle. de amazone wist op uitstekende wijze de race binnen de maximale tijd van tien dagen te voltooien, waarbij ze te paard over de Mongoolse steppen reed en ‘s avonds moest slapen onder de sterrenhemel. De derby is niet alleen een paardenrace, maar ook een test van uithoudingsvermogen, horsemanship en survivalvaardigheden. Catherine heeft er dan ook maanden voor getraind, Catherine is Endurance amazone (en kampioen in Nederland geweest op de 120 km).

 

Bij de voorbereidingen werd Catherine bijgestaan door Esther Groen, Esther Groen rijdt endurance vanaf 2000, daarvoor heeft zij in verschillende hoedanigheden met paarden gewerkt. Oa op prive stallen en als groom van internationale eventingpaarden in Ierland en als instructrice op verschillende maneges in binnen en buitenland.

Op dit moment is zij nationaal en internationaal (3 goed uitgereden 160ers) in de endurance actief met paarden in verschillende stadia van opleiding, geeft zij les, clincis en workshops en heeft zij een webshop met artikelen gericht op endurance.

 

aanvang lezing 19.30 uur bij Paardenfokkerij Bert & Lilian Pleunis, Hoge Rijndijk 67, Hazerswoude Rijndijk

 

Yesss, Jamie Stapper, onze superfijne hulp bij de paarden is geslaagd voor de opleiding Paardenhouderij & Management !!

Serena heeft 26 september sinds lange tijd weer gestart met Comtesse (V.Don Schufro) in het ZZ licht.

Ze reden alsof ze er niet uit waren geweest, Ze werd eerste in de 1e proef (65,71%) en in de

tweede proef 2e met  219 (62,57%).

De door ons gefokte E.Vivamunde (Vleut x Furalmunde) doet het goed met haar top amazone Anne van Vulpen (eig.Annette Polfliet). In Rijen was ze 7 november 2e in het 1.30 m. en 29 november 3e in het Z bij Equestrian Centre de Peelbergen.

Copyright © 2008-2019 “Paarden Fokkerij Pleunis”

Alle rechten voorbehouden

Webdesign en onderhoud Jol@nda Weijers