Nieuws 2014

Binnenkort zijn er diverse evenementen op onze accommodatie, te weten:

Woensdagochtend 8 januari geeft Marian Dorresteijn een clinic lineair scoren voor de tweede klas van het Welland College Gouda. Geinteresseerden zijn van harte welkom te komen kijken. Tijd: 09.00 - 12.00 uur.

Woensdagavond 15 januari organiseert fokvereniging VWF een lezing over EHBO bij paarden. De lezing zal gegeven worden door dierenarts Job Meursing, van Dierenkliniek Meursing in Hazerswoude. Doel van de avond is om de meest voorkomende spoedgevallen bij paarden voor te leggen en hoe dan te handelen. De avond zal bestaan uit 2 delen. Een theorie gedeelte en een praktijk gedeelte. In de lezing zullen uiteenlopende onderwerpen aan de orde komen: - Koliek - Oog - Kreupel of moeilijk lopen - Luchtwegen - Wonden - Veulen - Drachtige merrie – Calamiteiten. Aanvang 19.30 uur.

Woensdagavond 19 februari organiseert fokvereniging VWF  een clinic zadelmak maken. De clinic zal gegeven worden door Luc van Moorsel.Tijdens de clinic zullen er 3 paarden zadelmak gemaakt worden.

Meer informatie over de evenementen kunt u vinden op www.vwf.nl. Gaarne van tevoren aanmelden op info@vwf.nl

 

Serena vandaag 3e en 4e in de Z2 met Comtesse en Bonitamunde bij de Kringkampioenschappen in Lisse en mag door naar de Regiokampioenschappen in Ouddorp op 25 januari a.s.

 

Clinic dierenarts Job Meursing

Woensdag 15 januari heeft dierenarts Job Meursing bij ons een lezing gegeven voor de fokvereniging VWF over EHBO bij paarden. Er waren ongeveer 40 mensen die de clinic bijwoonden. 

Hij begon met een uitleg over beschadigingen aan het oog. Wat de oorzaak hiervan kon zijn en wat de behandeling tegen de diverse aandoeningen is.Vervolgens besprak hij koliek. Wat de oorzaken zijn, zoals teveel zand eten, waardoor dit ophoopt in de darmen en niet afgevoerd wordt. Veranderingen in voer of in management (minder werk). Wonden bij paarden kwamen uitvoerig aan de orde, vergezeld van afbeeldingen van kleine wondjes tot enkele horror-afbeeldingen. Afhankelijk van de ernst van de wond kan je zelf de wond schoonmaken en behandelen. Echter als een wond gehecht moet worden, moet je er geen zalfjes of sprays opdoen. Vlees dat gedurende de behandeling buiten de wondranden komt is wild vlees. Dit moet meestal weer weggesneden worden, anders kunnen de wondranden niet naar elkaar toegroeien. Littekens blijven het eerste jaar gevoelige plekken en kunnen (bij stoten) weer open gaan.Vervolgens besprak Job wat er in een EHBO koffer moet zitten, de spullen die je regelmatig nodig hebt. Zoals een thermometer, gamgee verband, een coflex kleefbandage, wondspray, een praam, een schaar en nog diverse andere dingen.

Na het theoretisch gedeelte gingen we de rijbaan in, waar 3 paarden waren. Job liet zien waar je de hartslag kan voelen onder de kaak en hoe je met de stethoscoop de hartslag kan horen. Een ieder mocht zelf oefenen op de paarden die er stonden. Hij liet zien hoe je de temperatuur op kan meten, deze mag tot 38 graden zijn, bij veulens een graad hoger. Verder toonde hij het verbinden van een wondverband. Altijd een gaasje op de wond, of er moet gaas om de watten heenzitten, en het verband uit de bandage laten steken boven en onder, zodat je de wond niet afknelt.

Job legde alles duidelijk uit en het was een leerzame avond.

 

Zondag 26 januari heeft Serena met Comtesse en Bonita in Ouddorp de regiokampioenschappen van Zuid-Holland gereden. We hadden wat strubbelingen op de heenweg met mijn auto. We waren nog niet halverwege, toen hij ineens niet goed meer trok en er zwarte rook achter vandaan kwam. Halverwege zijn we bij een benzinepomp gestopt, en Serena haar vader die bij ons in de buurt reed heeft zijn grote Mercedes bus voor de trailer geplaatst en zo zijn we verder gereden. Al met al hadden we een beetje oponthoud en was het losrijden met Bonita een beetje kort. Serena had 200 en 205 punten met Bonita.

Met Comtesse haalde ze een mooie 6e plaats met van beide juryleden 218 punten en tweede reserve van de regio. Ze reden een mooie proef, met een paar kleine afwerkingfoutjes.

Woensdagavond 19 februari komt Luc van Moorsel bij ons een clinic Zadelmak maken geven, georganiseerd door de fokvereniging VWF Zuid-Holland west.

Luc zal drie a vier paarden zadelmak maken op deze avond, die allen 3 jaar oud zijn. De paarden zijn wel al gewend aan het hoofdstel, zadel, longe en bijzetteugel, maar zijn nog niet eerder bereden.

Aanvang is: 19.30 uur.

Toegang voor leden van de fokvereniging VWF is gratis, voor niet leden is de toegang 5 euro.

Het publiek zal ook in de binnenmanege staan, dus warme kleding is aanbevolen.

1e Paasdag heeft Serena bij de CHIO Zuid-Holland Cup een mooie 4e prijs behaald in de Z2 met 212 punten met Comtesse. Als team Palensteynruiters werden we 7e van de 36, wat betekent dat we door mogen naar de Halve Finale in juni!!!

 

Veulen van Ferdeaux uit Dametje (Ziesto x Duntroon)

 

Donderdagavond 1 mei ging, terwijl Bert net de ronde deed, om 23.30 uur het alarm af. Het rechtervoorbeen van het veulentje was er al grotendeels uit toen we in de stal kwamen, Dametje had het zwaar, was erg bezweet. Toen we in de stal kwamen leefden de andere paarden behoorlijk mee en ze stonden allemaal te hinniken. Dametje stond weer op en ging weer liggen, met de kont tegen de muur. Wij geprobeerd haar in de benen te krijgen, maar ze bleef steeds maar persen. Ze schoof wel iets van de muur weg. Het neusje kwam halverwege en het andere hoefje floepte erbij. Aangezien de merrie het erg zwaar had, wurmde Bert zich in de hoek en hielp door met alle kracht te trekken. De voorhoef zat achter het hoofd langs en plotseling floepte het andere been ook erbij. Na 15 minuten stond Dametje op, eerst nog iets onwennig met haar eerste veulen, maar toen was ze al snel heel gek ermee. Ze likte haar helemaal af en stond steeds zachtjes te hinniken. Bert melkte haar een beetje uit en gaf het veulen een half flesje. Ze zijn dan altijd wat sterker om te gaan staan. Het was een mooi, groot merrieveulen. De volgende ochtend stond ze lekker door te drinken. Dametje was gevoelig aan de rechtertepel, het bleek dat het veulen hier eerst niet uit dronk. We hebben haar wat uitgemolken, zodat de uier ook minder gevoelig was en het veulen een paar keer aan de rechtertepel laten drinken. In de loop van de dag ging het verder prima. Jive is een plezierig veulen, fijn in de omgang en snapt de dingen snel.

5 juni om 22.15 uur ging het birth alarm af en is het vos hengstveulen Johny Johnson geboren (Johnson x Oprah (Duntroon x Flamingo). De geboorte ging snel, na een half uurtje stond het veulen even (stortte wel weer in daarna). De nageboorte kwam er vlot af en na anderhalf uur stond het veulen weer en liep bijna gelijk naar de uier en ging lekker staan drinken. Alles verliep goed en de dag erna kon hij al lekker even in de wei.

Milli (Farrington x Lorenz) hoorde dat Oprah aan het veulenen was en was haar dracht ook zat. Negen dagen te vroeg, maar gelukkig alles goed gegaan, is in dezelfde nacht, 6 juni, als Oprah haar bruine hengstveulen van Vivaldi geboren. Een heel innemend veulen. Buiten al lekker aan het ravotten, terwijl hij pas 9 uur oud is.

We zijn  heel blij dat alle geboortes weer goed zijn verlopen en zijn trots op onze drie veulens.

21 juni hadden we de finale van de CHIO Zuid-Holland Cup in Rotterdam.

Serena reed een goede proef met Comtesse (V. Don Schufro) in de Z2, maar de concurrentie was best pittig. We behaalden met het team van de Palensteynruiters een mooie 5e plaats (de beste 4 verenigingen mochten door naar de finale).

 

Zaterdag 5 juli was de selectiewedstrijd van onze kring I in Voorschoten.

Het was weer even wennen op het gras te rijden, Serena behaalde in de eerste proef 212 en 213 punten. De tweede proef ging heel fijn en behaalde ze 216 en 205 punten. Ze was helaas de enige combinatie in de Z2, maar had wel mooie punten behaald om door te mogen naar de Regiokampioenschappen begin augustus in Heerjansdam.

 

Vrijdag 27 juni jl. is Furalmunde Z (Furioso II x H.Alme Z x Sigesmund) op de Centrale Keuring in Strijen gehuldigd met het predikaat Preferent.

Furalmunde  had reeds de predikaten keur, sport en prestatie behaald.

Furalmunde is gefokt door Floris van Leuken uit Putten. Ik heb haar zelf altijd gereden (tot Z2-dressuur), ze heeft 17 veulens gehad en is momenteel

27 jaar. Bijgaande fotoos zijn recent genomen (op 27-jarige leeftijd). Ze is nog in hele goede conditie, nog superfris, en staat bij ons te genieten van haar oude dag en wordt dagelijks prima verzorgd door Desire van Amsterdam, die haar nog een paar keer in de week rijdt.

Er staan diverse afstammelingen van haar in Amerika en het zijn allemaal fijne nuchtere, sterke paarden met een plezierig karakter.

We hebben zelf nog de merrie Bonitamunde (V. Quattro) uit haar.

Kleintjes worden groot, onze jaarlingmerrie van Johnson x Duntroon x Flamingo.

 

In juli 2014 hebben we onze stoere 3-jarige Genius (Blue Horse Romanov x Don Schufro) verkocht aan Emma van den Hooven. Hij blijft dicht bij ons in de buurt staan, het klikt super goed met Emma en zowel Genius, Emma en wij zijn er erg blij mee.

 

Aangezien we twee hengstveulens hebben en 1 merrieveulen, waren we op zoek naar een vriendinnetje voor ons merrieveulen Jive.

We hebben in Joie de Vivre (Ampere x Jazz x Houston) een heel fijn merrieveulen gevonden, die met veel afdruk beweegt. Ze is netjes opgevoed door de fokkers en heel plezierig in de omgang. We zijn er erg blij mee. Joie en Jive kunnen het heel goed samen vinden.

 

 

Copyright © 2008-2019 “Paarden Fokkerij Pleunis”

Alle rechten voorbehouden

Webdesign en onderhoud Jol@nda Weijers